Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sıcak Hava Çiçeklerin Boynunu Büktü 

Sıcak Hava Çiçeklerin Boynunu Büktü

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sıcak havanın çiçek üretimi ile ihracatını olumsuz etkilediğini, geçen yıl temmuz ayına kadar yaklaşık 49 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl bu rakamın 45 milyon dolara düştüğünü söyledi.


Bağdatlıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kesme çiçek ihracatında ve üretiminde geçen yıla göre bir düşüş yaşandığını bildirdi. Sezonun ilk 2 ayında ihracatta yüzde 20'lik artış olduğunu, ancak sonraki 4 aylık süreçte yüzde 8'lik düşüş yaşandığını kaydeden Bağdatlıoğlu, ürün olarak da yüzde 20'lik düşüşün söz konusu olduğunu belirtti.

Bağdatlıoğlu, temmuz ayı itibariyle hem ihracatta hem de üründe yüzde 20'lik düşüş olduğunu bildirerek, "Üretim ve ihracatın düşmesinde iklim değişiklikleri etkin rol oynadı. Üretimde ve ihracatta geçen yıllara göre düşüş yaşanıyor. Geçen yıl temmuz ayına kadar yaklaşık 49 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl bu rakam 45 milyon dolara düştü" dedi.

Yaz sezonunda kesme çiçek üretiminin ağırlıklı olarak Isparta'da yapıldığına işaret eden Bağdatlıoğlu, geçen seneki ihracat rakamlarını yakalamayı planladıklarını, ancak hava sıcaklıkları bu şekilde seyrettiği takdirde bunun mümkün olamayacağını kaydetti.

Geçen yıl bölgede 400 milyon dal kesme çiçek üretildiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, bunun 70 milyon dalını Isparta bölgesinin sağladığını belirtti. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmamasını temenni eden Bağdatlıoğlu, "Sebzede yaşanan sıkıntı çiçekte de yaşanıyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması çiçek üretimini olumsuz etkiliyor. Bu da ihracata yansıyor" diye konuştu.

-Örtü altı tarımda "işçi' sıkıntısı-

Bağdatlıoğlu, tarımın önündeki en önemli tehlikelerden birinin arazide çalışacak işçinin azlığı olduğunu söyledi.

Kesme çiçekçilikte işçilerin ailesiyle çalıştığına işaret eden Bağdatlıoğlu, 4-5 kişilik bir ailenin yılda 30-40 bin civarında kestiği dala göre kazanca sahip olduğunu belirtti.

Ancak örtü altı tarımda çalışacak normal işçi bulma sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

"Herkes üniversite mezunu oluyor, üniversite mezunu kişiyi de burada çalıştıramıyorsunuz. Ayrıca doğu illerine yapılan yatırımlar nedeniyle artık insanlar Antalya'ya da gelmiyor, kendi yaşadıkları yerlerde iş buluyor. Artık Avrupa'ya dönüyoruz. Arazide çalışacak insanlar gün geçtikçe azalıyor, bu da tarımda tehlike çanları çaldığını gösteriyor. Sektörde vasıflı ve vasıfsız eleman sıkıntısı yaşanıyor."(AA)

Ekleme Tarihi
31.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Sıcak Hava Çiçeklerin Boynunu Büktü
Link: Sıcak Hava Çiçeklerin Boynunu Büktü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız