Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dünyada buğday fiyatları artmaya devam edecek

TZOB Başkanı Bayraktar, "Dünyadaki ısınmanın getirdiği kuraklık ve dünyadaki hızlı nüfus artışı gibi sebeplerden dolayı buğday fiyatları arttı ve artmaya da devam edecek" dedi.


DENİZLİ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada yaşanan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve dünyadaki hızlı nüfus artışı gibi sebeplerin buğday fiyatlarını artırdığını ve fiyatların artmaya devam edeceğini söyledi.

Denizli Ziraat Odası'nın verdiği iftarda konuşan Bayraktar, Uluslararası Hububat Konseyi'nin dünyadaki buğday fiyatlarının yüzde 17 arttığını açıklamasına ilişkin olarak, artık dünyadaki beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı taleplerin de değiştiğini ve fiyatların da düşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Temsil ettikleri tarım sektörünün, modası geçmeyen bir sektör olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Çünkü bu ülkede yaşayan insanların gıda güvencesini sağlıyoruz. Ancak ülkemizde tarım sektörünün son yıllarda önemi anlaşılmakla birlikte, uzun yıllar öneminin anlaşılmadığını da üzüntüyle izledik. Çünkü gıda sektörü, yokluğunda kıymeti bilinen bir sektördür. Türk çiftçisi milleti namerde muhtaç etmemiş. Türk çiftçisi sadece Türk milletini beslemekle kalmıyor, 30 milyon turisti doyuruyor, bunun ötesinde 18 milyar dolarlık ihracata katkı sağlıyor. Bu insanlar eleştirilecek değil, eli öpülecek insanlar. Tarım sektöründe yapısal sorunlar hep göz ardı edilmiş. Bugün geldiğimiz noktada bu yapısal sorunlar çözülmeye çalışılıyor ama maliyeti fevkalade büyük. Baba ölmüş, arazileri parçalamaya devam etmişiz. Miras hukukunu değiştirmemişiz. Arazi toplulaştırmasını başaramamışız. Türkiye şimdi basınçlı sulama sistemlerine geçiyor. Damlama, sulama sistemlerine destek veriyor. Bunu çok önemli buluyoruz."
Tarımda sulamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Şemsi Bayraktar, sulama yatırımlarının, GAP, DAP ve KOP gibi barajların hızlı bir şekilde bitirilmesi gerektiğini söyledi.

"Dünyada birçok ürünün fiyatı artacak"

Gümrüklerin yavaş yavaş kaldırıldığı bir dünyada verimlilik, kalite ve standardın giderek önem kazandığına işaret eden Bayraktar, dünyadaki konjonktürel gelişmelere bakıldığında fiyatlarda müthiş bir değişim gördüklerini söyledi. Bayraktar, "Dünyada birçok ürünün fiyatı artacak. Bir yandan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık, bir taraftan hızlı nüfus artışı, bir taraftan arabalarının depolarının bitkilerden elde edilen bir biyoyakıtla doldurulması. Bütün bunlar bir talep yaratıyor. Çin ve Brezilya gibi ülkeler eskiden pirinç yiyordu, şimdi et yiyorlar. Bunlar da talep yaratıyor. Bütün bu gelişmeler karşısında dünyada gıda fiyatlarının düşmesi mümkün değil" diye konuştu.

Bayraktar, Türkiye'nin konjonktürü akılcı politikalarla şansa ve fırsata çevirmesi gerektiğini de ifade ederek, öncelikle sulama yatırımlarının bitirilmesi gerektiğini, bu anlamda Denizli'nin şanslı iller arasında yer aldığını kaydetti.

Küresel ısınmanın getirdiği kuraklığın ve gıdaya talebin artmasının fiyatları artırdığına işaret eden Bayraktar, "Dünyada yaşanan küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve dünyadaki hızlı nüfus artışı gibi sebeplerden dolayı buğday fiyatları arttı ve artmaya da devam edecek" ifadelerini kullandı.








dunya.com

Ekleme Tarihi
31.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Dünyada buğday fiyatları artmaya devam edecek, tzob, şemsi bayraktar, gıda tarım
Link: Dünyada buğday fiyatları artmaya devam edecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız