Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Beta Fidan, anaç ihtiyacını karşılayacak

Beta Fidan, fidancılığın hammaddecisi olma hedefinde


ADANA - Meyve ıslahı konusunda çalışmalarını sürdüren Beta Fidan, fidancıların hammaddecisi olma yolunda ilerliyor. Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle doku kültürü üretiminde kapasiteye artırmayı planlayan Beta Fidan, Türkiye’deki doku kültürü üretimindeki ihtiyacın dörtte birini karşılamayı hedefliyor. Beta Fidan Genel Müdürü Gürsel Tanrıver, “Doku kültürüyle üretilen klon anaçlarla daha kaliteli meyve elde etmek mümkün. Biz de anaç üretimine ağırlık vereceğiz. Anaç üretimindeki 1 milyon olan kapasitemizi kademeli olarak 10 milyona çıkarmak istiyoruz” dedi.

Tarım sektörüne 1992 yılında sulama ile adım atan Beta Fidan, 2000’li yıllarda faaliyet alanını genişleterek fidancılık sektörüne giriş yaptı. Tanrıver, fidancılık sektöründe sert ve yumuşak çekirdekli meyve grubunda hammaddeden fidana kadar üretim yaptıklarını söyledi. Tanrıver, elma, nektarin, armut, erik, şeftali, kayısı, kiraz, vişne gibi ürünlerin anaç, fidan ve meyvelerini ürettiklerini aktardı.

Yıllık üretim kapasitelerinin 500 bin ile 1 milyon arasında değiştiğini ifade eden Tanrıver, saksılı üretim gerçekleştirdiklerini ve müşteriden gelen talebe göre yıllık üretim kapasitelerinin değişim gösterdiğini anlattı. Tanrıver, ürettikleri fidanların yaklaşık yüzde 5’ini ihraç ettiklerini kaydederken, sulama ve fidanda şu an 4 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini, hedeflerinin ise bu rakamı 10 milyon dolara çıkarmak olduğunu belirtti.

Tanrıver, Gürcistan, Irak, İran, Rusya, Azerbaycan ve Arnavutluk’un hedef pazarları arasında bulunduğunun altını çizdi. Türkiye’de 80 milyon civarında fidan üretimi yapıldığını ancak resmi olarak 40-50 milyon civarında bir üretimin olduğunu ifade eden Tanrıver, bu üretimin 30 milyonunun klon ağaçlı olduğunu kaydetti. Tarım sektöründe Türkiye’deki en büyük sıkıntılardan birinin ıslah olduğunu söyleyen Tanrıver, “Türkiye, çeşitte zengini bir ülke. Dünyada üretilen 7-8 bin çeşidin 3 bini Türkiye’de bulunuyor. Meyvecilikteki çeşit rakamı ise bin 300’e yakın. Ama bunların hepsi yabancı çeşitler. Türkiye’de maalesef yeteri kadar ıslah çalışması yapılmıyor. Biz de Beta Fidan olarak meyve fidanının anacından meyvesine kadar üretim gerçekleştiriyoruz. Yurtdışı firmalarıyla ilişkilerimiz var. Araştırma kuruluşlarıyla ortak çalışmalarımız var. Devletin bir enstitüsü gibi çalışıyoruz” aktarımını yaptı.

“Anaç üretimini 10 milyona çıkaracağız”

Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan aldıkları destekle biyoteknoloji laboratuvarında doku kültürüyle ürettikleri anaçlarda kapasite artırımına gideceklerini söyleyen Tanrıver, yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade etti. Tanrıver, “Türkiye, bugüne kadar anaçların çok büyük bir kısmını yurtdışından getiriyordu. Ancak anaç ithalatı artık yasaklandı. Böylece doku kültürü laboratuvarları da oluşmaya başladı. Türkiye’de doku kültüründe anaç üretimi yapan ve aktif olan yaklaşık yedi firma var. Beta Fidan olarak anaç üretimine ağırlık vereceğiz. Anaç üretimindeki 1 milyon olan kapasitemizi kademeli olarak 10 milyona çıkarmak istiyoruz. Meyvede; Türkiye’deki doku kültürü ihtiyacının dörtte birini karşılamayı hedefliyoruz. İleriki zamanda doku kültürüyle süs bitkisi ve muz da yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.






kobiden.com

Ekleme Tarihi
03.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Beta Fidan, anaç ihtiyacını karşılayacak, gıda tarım
Link: Beta Fidan, anaç ihtiyacını karşılayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız