Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pamuğu ''sıcak hava ve elektrik'' vuruyor -Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Bingöl: -''Bir yandan kuraklık bir yandan çözüm bulunamayan elektrik sorunu tarlada pamuk üreticisini mağdur ediyor'' -''Pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşü bekleniyor'' -''Çiftçi kendi elektriğini güneş enerjisi panellerinden üretebilir'' 

GAZİANTEP (A.A) - Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Burhan Cahit Bingöl, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk üreticilerinin bir yandan sıcak hava nedeniyle kuraklıktan etkilendiğini bir yandan elektriklerin sık sık kesilmesinden ötürü tarlalarını sulayamadıklarını belirterek, ''Pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşü bekleniyor'' dedi.

     Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan kuraklığın birçok tarım ürününü olumsuz etkilediğini, dünya tekstil sektörünü yakından ilgilendiren pamukta da önemli oranda rekolte düşüşü beklendiğini söyledi.

     Türkiye'nin çöl sıcaklarından etkilenmesinin yanı sıra pamuğa en büyük darbenin sık sık kesilen elektrik tarafından vurulduğunu, çiftçinin elektrik sorunu yaşadığı için pamuk tarlalarını sulayamadığı savunan Bingöl, Türkiye'de bu yıl pamuk çiftçisinin mağduriyet yaşadığını ifade etti.
     Türk tekstil sanayisinin en önemli hammaddelerinden birisi olan pamuk için bu yıl fazla olumlu konuşmanın zor olduğunu aktaran Bingöl, şöyle devam etti:
     ''Bir yandan kuraklık bir yandan çözüm bulunamayan elektrik sorunu tarlada pamuk üreticisini mağdur ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlarımız tarlalarını sağlıklı olarak sulayamamakta, yapılan yatırımlar adeta çöpe gitmektedir. Pamuk fidanları sulanamadığı için tarlalarda aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenmekte ve kuraklığın da etkisiyle istenen pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşü beklenmektedir. Pamuk rekoltesi geçen yıl 750 bin tondu. Bu yıl yeterli sulama yapamamaktan dolayı rekoltede yüzde 15 azalış bekleniyor.''
     Bölgenin şu anda en önemli sorunun elektrik teknik altyapısının yetersizliğinden ve geçen yıla göre yüzde 50'den fazla yeni abone müracaatı yapılmasından kaynaklandığını belirten Bingöl, TEAŞ yetkililerinin teknik altyapının revize edilerek düzeltilmesi yönünde önemli çabaları bulunduğunu dile getirdi.
     ''Gerek il valilikleri gerekse TEAŞ yetkilileri bu konuda insan üstü gayret içerisinde. Ancak bunların çözümünde hükümet kanadının da daha duyarlı olması, bölge milletvekillerinin teknik altyapının değiştirilmesi için gerekli ödenekleri bir an önce çıkarması lazım'' diyen Bingöl, TEAŞ'ın 24 saat görev yapacak çok sayıda mobil ekip oluşturması gerektiğini kaydetti.
    
     -''Mali ve teknik destekleri devlet karşılamalı''
    
     Bingöl, kuraklık ve enerji sorunlarıyla boğuşan Türk çiftçisinin güneş enerjisinden elektrik üretimine geçmesinin zamanının geldiğini vurguladı.
     Dünyanın birçok ülkesinde çiftçilerin devlet destekli olarak kendi enerjilerini kendilerinin ürettiğini, Türkiye'de de bunun mümkün olduğunu aktaran Bingöl, çiftçilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek enerji sorununu çözebileceğine işaret etti.
     Bu konuda hükümetin ciddi adımlar atması ve destekleyici çalışmalar içerisine girmesi gerektiğini ifade eden Bingöl, şunları anlattı:
     ''Son alınan kararlarla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri bu konuda kapsam dışı bırakıldı, ancak bölgenin güneş ışığından istenilen verimlilikte yararlanacağı özel olarak yapılan araştırmalarla mümkün görülmektedir. Türk çiftçisi kendi elektriğini üretme noktasında başarılı olursa, ürün maliyet fiyatlarında da önemli düşüşler görülecektir. Özellikle ikinci ve üçüncü ürünlerle ilgili sulama çalışmalarındaki enerji açığı, güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesiyle mümkün olacaktır. Çiftçilerimizin kendi enerjilerini üretebilmesi için gerek mali gerekse teknik desteklerinin devlet tarafından karşılanması ve bu alanda yapılacak yatırımların ülke ekonomisine büyük bir katma değer olarak döneceği unutulmamalıdır.''
    
     

Ekleme Tarihi
03.08.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: pamuk,tarla,gida tarim,Ulusal Pamuk Konseyi
Link: Pamuğu ''sıcak hava ve elektrik'' vuruyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız