Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mutluluk Meyvesi “Goji Berry” Karadeniz’de 

Çin Menşeli Mutluluk Meyvesi Goji Berry Artık Karadeniz İnsanına Mutluluk Verecek

SAMSUN (İHA) - Samsunlu bir öğretmen, internette gördüğü Çin menşeli bir meyve olan ve kurutulmuşu aktarlarda 60 liraya satılan ‘mutluluk meyvesi’ goji berrynin (kurtüzümü) Karadeniz Bölgesi iklimi için uygun olduğunu tespit etti.


Samsunlu Öğretmen Salih Osman İmamoğlu, üç yıl önce internette gördüğü goji berry (kurtüzümü) meyvesinin faydalarını okuyunca, bu meyveden herkesin faydalanması gerektiğini düşünerek, hemen araştırmalara başladı. Önce şehirdeki aktarlarda olup olmadığını inceledi. Aktarlarda yoktu ve “goji berry” ya da “kurtüzümü” adını ilk kez duyuyorlardı. İmamoğlu, bildiklerini bütün aktarlara anlattı ve bulup getirmelerinde hem kendileri hem de halk için büyük faydaları olacağını söyledi.

Elde ettiği meyvelerden aldığı tohumları ekerek fide yetiştiren Öğretmen Salih Osman İmamoğlu, bu fidelerle; en iyi verimin hangi şartlarda alınabileceğini görebilmek için farklı konum ve şartlarda üretim denemeleri yaptı. Normalde üçüncü yılında meyve veren goji berry, uygun şartlarda ikinci yılında, hatta ilk yılında bile meyve verebiliyor. Geçen yıl az miktarda da olsa, meyve alabilen öğretmen, seleksiyonla iyileştirme, ciddi anlamda üretim ve alternatif bir ürün olarak bölge ekonomisine kazandırmak maksadıyla daha ciddi bir çalışma yaparak, yaklaşık bin 400 adet goji berry fidesi yetiştirdi.

Bitkilerdeki ilk meyve, çiçek ve tomurcuk bolluğuna bakarak, bu yıl verimin oldukça iyi olacağını tahmin ettiğini, yaklaşık iki ay boyunca devam eden meyve veriminin, önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini belirten İmamoğlu, yetiştirdikleri meyvenin Çin-Tibet bölgesinde yetişen tür olduğunu ve meraklılarının bu fideyi kendilerinden temin edebileceklerini söyledi.

İmamoğlu, piyasada kurutulmuş halde bulunan goji berrynin kg fiyatının 60 TL olduğunu, bu meyvenin de diğerleri gibi taze olarak tüketilebilmesi için Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmesinin önemine değindi. İmamoğlu, yetiştiricilerin; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi devlet kuruluşlarının desteklerinden faydalanabileceklerini de sözlerine ekledi.

MUTLULUK MEYVESİ GOJİBERRY

Goji berry küçük yumuşak meyveleri olan bin 700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl goji berryden yaptığı ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar. Ggoji berry, Tibet'te kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanılır ve kanı temizler. Goji berry, göz problemlerinin tedavisinde faydalı var, kırmızı noktalar, sedef hastalığı, alerjiler, uykusuzluk, kronik karaciğer hastalığı, şeker hastalığı ve tüberkülozun gelişimini engeller. Goji berry meyveleri, Tibet'in insanları tarafından ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır.

Goji berryi, insan sağlığına çok faydası olduğu için her parça kullanılabilir. Yapraklarından, çay yapılır, posasından güzellik kremi elde edilir. Kurutulan goji berry, bir kuru üzüm olarak aynı önemli bir besindir.

Goji berry, besin değeri en yüksek meyvelerden biridir. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve Çin’de tıp alanında bin 700 yıldır kullanılmaktadır. Bir protein deposudur. Aynı zamanda 19 ayrı aminoasit yüksek değerde betakaroten, çinko, demir, fosfor, B-complex, E vitamini ve C vitamini barındırıyor.

Ekleme Tarihi
05.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Mutluluk Meyvesi Goji Berry Karadenizde, gıda tarım
Link: Mutluluk Meyvesi Goji Berry Karadeniz’de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız