Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bakanlıktan Damacana Derdine Çare, damacana su 

Bakanlıktan Damacana Derdine Çare

Sağlık Bakanlığı, damacana suda kirlilik ve mikrop sıkıntısı aşmak için çipli takip uygulaması başlatıyor.

Bakanlık yetkilileri, dünyada ilk kez uygulanacak olan damacanalara çip takılma işlemi için su ve yazılım firmalarıyla masaya oturdu. Su firmalarının da kabul ettiği sistem üzerinde çalışma başlatıldı.

DENETİM SIKLIĞINI, SATIŞ MİKTARI BELİRLİYOR

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Mustafa Aksoy, damacana su denetimlerinin kaynağında herhangi bir sıkıntı olmadığını, firmaların denetimlerinin, satış miktarlarına göre değiştiğini söyledi. Çok satış yapan firmaların denetimlerinin her hafta yapıldığına dikkat çeken Aksoy, denetim sistemini şöyle anlattı:

"AB STANDARDINDA YAPILIYOR"

"Su numunelerini firmalar yapmıyor. Bizim denetmenlerimiz kaynaktan suyu alıyor ve 2 numuneyi mühürlüyor. Mühürlenen numunelerden biri, firmaya kalıyor diğeri, bakanlık laboratuarlarına getiriliyor. Mühürlenen numuneyi, firma yetkilisinin bakanlığa getirmiş olması, hiçbir şeyi değiştirmez. Barkodlu - mühürlü numune açılamaz, değiştirilemez. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim denetleme şeklimiz, usulümüz ya da denetim sıklımıza ilişkin bir sıkıntımız yok. İlgili yönetmelik, AB mevzuatı çerçevesinde işliyor"

BAKANLIK, SU FİRMALARIYLA ANLAŞTI

Bugüne kadar denetimlerde su firmalarının kaynağında hiçbir sorun çıkmadığının altını çizen Aksoy, dağıtım aşamasındaki sorunun çözümü için yazılım ve su firmalarıyla bir araya gelerek çipli sistem üzerinde görüştüklerini belirtti. Aksoy şunları söyledi:

"Su firmalarıyla anlaştık. Damacanalara, maliyeti makul derecede artıracak, çip takılacak; hologramlı çip. Bunun için sistem kurulacak. Ancak her firmanın mevcut damacanalarına çip takılabilecek mi yoksa yeni damacanalar mı üretilmesi gerekecek; bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer yeni damacana üretilmesi gerekirse o zaman sistemin kurulması biraz zaman ve maliyet alabilir"

BUZDAĞI İLE BAKANLIĞIN KAVGASI

Sağlık Bakanlığı,ilk duyurusunun ardından Buzdağı Su'yun da kaynağında 'kirli' olduğunu açıklamıştı.
Ancak Buzdağı Su'yun bayilerinden biri bile kirli su satan bayi listesinde olmadı. Yani Sağlık Bakanlığı, kaynağında 'kirli' dediği Buzdağı Su'yu, bayilere gittiğinde temiz gösterdi.

Bu durum akla, Sakarya İl Halk Sağlığı Müdürü Aydın Erdoğan'ın bakanlıktan önce yaptığı açıklamayı getirdi. Erdoğan, Sakarya'da üretim yapan 29 su markasında sorun oluşturabilecek herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıklamıştı.

BUZDAĞI'NDAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Buzdağı Su Genel Müdürü Yusuf Aydın'dan gelen açıklama şöyle:

"Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalardaki özensizliği ve baştan savmacılığı, dün yayınladığı listede markamızın ismini yazmasında da ortaya çıktı. Yıllardan bu yana firmamızın ambalajladığı suyun markası Buzdağı olarak bilindi.

Bakanlık ise açıkladığı listede markamızı Buzdağ olarak yayınladı. Bugüne kadar hijyen kurallarına azami derecede titizliği ile bilinen Buzdağı Su'nun adını bile doğru yazmayan ve çalakalem işlem yaptığı ortada olan Bakanlık ilgilileri ile hukuki alanda haklarımızı aramayı sürdüreceğimizi kamuoyunun bilmesini istiyoruz.

Buzdağı Su, 16 yıldan bu yana olduğu gibi, Sakarya'nın Keremali Dağlarının zirvelerinden elde ettiği doğal mineralli kaynak suyunu, tüketiciye ulaştırmaya devam edecektir"

ALKA MADRAN DA RAHATSIZ

Öte yandan üretimi durdurulan Aydın Alka Madran Şirketi de açıklamanın 'şahit numune' sonuçları beklenmeden yapılmasını talihsizlik olarak değerlendirdi.

Şirket Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gökçay Altın ve İşletme Müdürü Volkan Savaş, bir basın toplantısıyla Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına tepki gösterdi. OHSAS 18001, ISO 22001, ISO 14001, ISO 9001 kalite belgelerine sahip olduklarını söyleyen Altın, fabrikadan alınan şahit numunelerin sonucunun, 7 Ağustos'ta belli olacağını hatırlattı.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bakanlıktan, Damacana, Derdine, Çare, gıda, su,
Link: Bakanlıktan Damacana Derdine Çare




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız