Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Muş'ta Buğday ve Arpa Veriminde Düşüş Yaşandı

Muş'ta bu yıl yaz mevsiminin kurak geçmesinden dolayı, buğday ve arpa veriminde düşüş yaşandığı bildirildi.


Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kuraklık nedeniyle buğday ve arpa veriminde geçen yıllara oranla düşüş yaşandığını söyledi.

Son 20 yılın en şiddetli kış mevsiminin yaşanmasından dolayı da arpa ve buğday alanlarının zarar gördüğünü ifade eden Çınar, şöyle konuştu:

"Bu yıl çok ağır geçen kışın ardından, yeteri kadar yağmur yağmadı. Dolaysıyla bölgemizde çok ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz gerekli tespiti yaptı. Çiftçilerimizin müracaatları var. Bu müracaatlar değerlendirilerek, bir ön rapor hazırlandı. Bu raporu yetkili makamlarla istişare ediyoruz. Bölgemizde özellikle buğday arpa veriminde geçen yıllara oranla düşüş yaşandı."

Mercimekkale köyündeki bir tarlada buğday hasadını inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ziraat teknisyen Nizamettin Özarslan ise bu yıl ki buğday ve arpa rekoltesinin önceki yıllara oranla daha çok düşük olduğunu ve kalitesinin de iyi olmadığını bildirdi.

Özarslan, "Hasadın geçen yıla göre, yarı yarıya düştüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz dondurucu soğukların erken başlaması, karın fazla yağması ve hastalık bulaşmasından dolayı, alçak boylu ve cılız bir hububat gerçekleşti. Çİftçilerimiz geçmiş yıllarda dekarda 210 kilogram civarında buğday elde ederken, bu yıl verim 50 ile 60 kilograma düştü" dedi.

Mercimekkale köyünde yaşayan çiftçi Oğuz Menteş de havanın kurak geçmesinden dolayı, bu yıl buğday veriminin çok düşük olduğunu kaydetti.

Menteş, "20 dönümlük alanda buğday ektim. Her yıl 20 dönümlük alanda yaklaşık 7 ile 8 ton buğday elde ediyordum. Bu yıl birçok tarlamızı biçmeden hayvanları otlattık" dedi. (AA)

Ekleme Tarihi
06.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Muş, Buğday, Arpa, Veriminde Düşüş Yaşandı
Link: Muş'ta Buğday ve Arpa Veriminde Düşüş Yaşandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız