Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kaynak sularına ilgi arttı

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Murat Özdemir, kaynak sularının hepsine 'doğrudan sağlıklıdır' demenin mümkün olmadığını söyledi.

ANTALYA - Son günlerde damacana sularının sağlığa uygun olmadığı yönündeki iddiaların artması, vatandaşların doğada serbest halde akan kaynak sularına yönelmesine neden oldu.

Antalya ve Alanya kent merkezine yakın yerlerde olan kaynak suları, damacana suların sağlığa uygun olmadığı yönündeki iddiaların artmasının ardından yoğun ilgi görmeye başladı. Vatandaşlar araçları ile kaynak sularına giderek bidon ve damacanalarını doldurup evine götürüyor.

Kaynak suların başında ise zaman zaman uzun kuyruklar oluşuyor.

Doğada serbest akan kaynak suyundan su alan Uğur Cengiz, şimdiye kadar damacana su satın aldıklarını belirterek, "Ama son zamanlarda çıkan haberler bizi şüpheye düşürdü. Biz de kendi suyumuzu kaynağından kendimiz almaya başladık. En azından sağlıkla ve güvenle tüketiyoruz. Belki satılan bütün sular kirli değildir, ama çıkan haberler bizi tedirgin ediyor" dedi.

"Evde saklanan damacanalarda deterjan kalıntısı olabiliyor"

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Murat Özdemir, damacana suların uygun koşullarda sağlanmaması önemli tehlikeler oluşturduğunu ifade etti.

Damacanaların mevzuatına uygun bir şekilde üretildiğinde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten Özdemir, Antalya'da su üretimi yapan tesisler bulunduğunu, ancak bu tesislerde yapılan incelemelerde mikrobiyolojik açıdan herhangi bir sıkıntı bulunmadığını ifade etti.

Damacana sulardaki asıl sorunun bayilerde oluştuğunu vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:


"Tüp bayilerinde aynı zamanda damacana su servisi de yapılıyor. Bu sırada tüplerin damacanalara çarpmasından, ezmesinden dolayı, bakterilerin üremesini sağlayabilecek kırıklıklar, çatlaklıklar oluşabiliyor. Damacana sular güneş ışınlarına direkt maruz kalabiliyor. Bu tehlikeler vatandaşın denetimiyle önlenebilir. Vatandaş, hangi bayiden su alıyorsa o yerin şartlarını iyi görmesi gerekiyor. Temiz koşullarda depolandığına bakması gerekiyor."

"Kaynak sularının hepsine 'doğrudan sağlıklıdır' demek mümkün değil" diyen Özdemir, "Vatandaşlar 'firmalar da suyu kaynak sularından dolduruyor' diyerek kaynaklardan su dolduruyor. Biz, firmaların doldurduğu kaynak sularında sürekli denetimler yapıyoruz. Kaynak suları için hazırlanan damacanalar, şişeler iyi temizlenmeli. Evde saklanan damacanalar iyi temizlenmediği için deterjan kalıntısı olabiliyor" diye konuştu.

Özdemir, damacanaların sebillere monte edildiği bölgelerinin de iyi temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Evlerdeki su pompalarının filtrelerinin düzenli olarak değişmesi ve temizliğinin yapılması gerekiyor. İçerisinde belirli bir süre kaldıktan sonra suyun değişimi yapılırken kontaminasyon riski var" dedi.

Doğada serbest akan sular riskli

Alanya Sağlık Grup Başkanlığı Çevre Sağlık Teknisyeni Ahmet Aday da denetimi yapılmayan doğal kaynak sularının sağlık açısından risk teşkil edebileceğini söyledi.
 
50 kişiden az kişinin kullandığı kaynak suları ve günlük 10 metreküp su üreten su kaynaklarının insani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelik gereği denetime tabi tutulmadığını bildiren Aday, "Şebeke sistemi gibi sağlıklı ve devamlı denetime tabi tutulan su varken, her türlü kirlenmeye açık kaynak suların kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü bu sularda dezenfeksiyon edilme durumu olmadığı için olabilecek kirliliği ortadan kaldıramayız. Dolayısıyla bu tür sular sakıncalıdır" dedi.

Alanya'da şebeke suyu kullanımında sakınca olmadığını dile getiren Aday, vatandaşlara şebeke suyu kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

İnsani tüketim açısından şebeke suyunun hem biyolojik hem de kimyasal açıdan belirli aralıklarla analiz edildiğini bildiren Aday, halkın şebeke suyunu rahatlıkla kullanabileceğini kaydetti.

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Özcan Saraç ise Alanya'da şebeke suyunda bir sorun olmadığını belirterek, "Önüne gelen su çıkarıp satıyor. Çıkarırken de yaptığı işlemlerden dolayı suyun mineral yapısını bozuyor. Bu nedenle şebeke suyu çok daha sağlıklı. Çünkü, şebeke suyunu her gün denetliyoruz. Vatandaşlar şebeke sularını rahatlıkla tüketebilir" diye konuştu.







dunya.com

Ekleme Tarihi
06.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kaynak sularına ilgi arttı, sağlık, damacana, gıda tarım
Link: Kaynak sularına ilgi arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız