Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Memişler Grup, pirince yatırım yapacak

Çeltik işleme tesisi kurarak pirince yatırım yapacak


Mersin’de İdeal markasıyla bakliyat üzerine faaliyet gösteren Memişler Grup, çeltik işleme tesisi yatırımına hazırlanıyor. Toplam 2 milyon dolarlık bir bütçe ile kuracakları tesisi yaklaşık altı ay sonra tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Memişler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Memiş, yatırımın, mevcut fabrikalarının bulunduğu arazi içinde 500 metrekarelik bir alanda dört katlı bir tesis şeklinde olacağını aktardı.

“Pirinç işleme tesisi yatırımımız ile hem iç piyasaya yönelik hem de transit olarak çalışacağız” diyen Memiş, tesisin günlük 250 ton işleme kapasitesine sahip olacağını dile getirdi.

Sektöre 1971’de adım attıklarını ve 42 bin metrekarelik kapalı alanda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Memiş, 320 kişiye istihdam sağladıklarını bildirdi. İyi bir yılı geride bıraktıklarını ve bu dönemde iş hacimlerinin yaklaşık yüzde 20 arttığını açıklayan Memiş, “Geçen yıl iş hacmimiz arttı ancak bizim için transit yılı oldu. Türk ürünlerinin rekabetçi olamaması nedeniyle transit işlemimiz ihracatımızın önüne geçti. İş hacmimizin yüzde 60’ını transit oluşturdu. İlk kez transit, ihracatımızın önüne geçti” dedi.

Türk mercimeği geçen yıl 900 dolarken Kanada mercimeğinin 750 dolardan satılması nedeniyle yerli üründe rekabetçi olamadıklarını dile getiren Sabahattin Memiş, hükümetin mutlaka bakliyata verdiği destekleri artırması gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle Türkiye’de bakliyat ürünlerinin fiyatının çok yükseldiğini kaydeden Memiş, rekabeti artırmak için girdi maliyetlerinin düşürülmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bakliyatta bu yıl mevsimsel bir sıkıntı yaşanmaması nedeniyle rekolte beklentilerinin yükseldiğini anlatan Sabahattin Memiş, “Yeni sezondan umutluyuz. Mercimek ekim alanı az olmasına rağmen verimin iyi olmasından dolayı oluşan açık kapatıldı. Nohut ve fasulyede de geçen yıla göre daha iyi rekolte bekliyoruz. Bu yıl ivmenin tekrar eskiye dönmesini, ihracatımızın artmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

“Suriye’deki açık İran’la kapatılabilir”

Sektörde dış ticarete ilişkin değerlendirmeler yapan Memiş, özellikle Suriye ticaretinde ciddi sıkıntılar yaşandığını anlattı. Suriye’ye geçmiş yıllarda yüksek miktarlarda pirinç, mercimek ve nohut sattıklarını dile getiren Sabahattin Memiş, bu ticaretin şimdilerde durma noktasına geldiğini söyledi. Suriye ile ticaretin kesilmesinin Suriye üzerinden ürün gönderdikleri Lübnan ve Ürdün ticaretini de olumsuz etkilediğini anlatan Memiş, bu nedenle Mersin ile gerek Lübnan gerekse Mısır’a başlatılan Ro-Ro seferlerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Genel olarak bu yıl rekoltenin artmasına paralel rekabetçi ortam oluşacağını ve ihracatın artacağını tahmin ettiklerine dikkat çeken Memiş, ancak Suriye ihracatının bıçak gibi kesildiğini, buraya alternatif olarak İran’ın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İran’a uygulanan ambargoyu Türkiye’nin iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Sabahattin Memiş, “Şu anda İran ile ticaret yapabilen bir tek Türkiye var. Ayağımıza iyi bir fırsat geldi ama biz yeterince değerlendiremiyoruz” dedi. Özellikle ödemeler konusunda para transferlerinde sorun yaşandığını açıklayan Memiş şöyle konuştu: “Mevcut durumda bankalarla para transferinde sıkıntı yaşıyoruz. Bu dönemde bankaların biraz esneklik sağlanması halinde İran ticaretimiz artacak, Suriye’nin açığı kapatılacaktır.”

“Depo yatırımı yapıyoruz”

Bu yıl Grup olarak sektör çeşitlemesine giderek lojistik sektörüne adım attıklarına değinen Sabahattin Memiş, kendilerine ait depolarının yanı sıra dışarıya da hizmet vermek adına 17 bin metrekarelik alanda silo ve gümrüklü soğuk hava deposu yatırımına başladıklarını söyledi. Yatırıma bu yıl başladıklarını ve yıl sonunda tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Memiş, bu yatırımın hem ürün çeşidini hem de ürün miktarını artıracağını, ayrıca dışarıya da hizmet vermeye başlayacaklarını dile getirdi. Yaklaşık 4 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini söyleyen Memiş, projenin tamamlanmasının ardından 30 kişiye de ek istihdam sağlanacağını bildirdi.

“Bu yıl rekolte beklentisi iyi”

Bakliyatta bu yıl mevsimsel bir sıkıntı yaşanmaması nedeniyle rekolte beklentilerinin yükseldiğini anlatan Sabahattin Memiş, “Yeni sezondan umutluyuz. Mercimek ekim alanı az olmasına rağmen verimin iyi olmasından dolayı oluşan açık kapatıldı. Nohut ve fasulyede de geçen yıla göre daha iyi rekolte bekliyoruz. Bu yıl ivmenin tekrar eskiye dönmesini, ihracatımızın artmasını hedefliyoruz” dedi.







kobiden.com

Ekleme Tarihi
07.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Memişler Grup, pirince yatırım yapacak, gıda tarım
Link: Memişler Grup, pirince yatırım yapacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız