Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bombus arısı 

Bombus arısını 100 bin koloni ile anavatanına döndürdü

Avrupa'nın sayılı seralarından olan Agrobay'ın bünyesine geçtikten sonra faaliyetlerini geliştiren Türkeli Seracılık, Bombus arısı yetiştiriciliğine başladı.


İZMİR - Agrobay, bünyesine kattığı Türkeli Seracılık'da yüzde 100 yerli Bombus arısı yetiştiriyor. Şu anda yıllık 30 bin kovanda yetiştiricilik yapan Türkeli'nin hedefi yıllık 100 bin kovana ulaşarak yerli Bombus arısı yetiştiriciliğinde liderliğe oturmak. Bugüne kadar, Hollanda ve Belçika ağırlıklı olmak üzere ithal edilen Bombus Arılarının yerli bir çiftlikte üretilmeye başlaması, fiyatlarda da önemönemli bir düşüş sağladı.
 
 

Avrupa'nın sayılı seralarından olan Agrobay'ın bünyesine geçtikten sonra faaliyetlerini geliştiren Türkeli Seracılık Gıda Üretim Şirketi, Türkiye'nin daha çok Hollanda ve Belçika'dan ithal ettiği Bombus arısı yetiştiriciliğine de başladı. Hollanda ve Belçika, anavatanı Anadolu olmasına rağmen, Bombus arılarının ana yetiştirici ülkeleri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye de kısa süre öncesi kadar Bombus arısı ihtiyacını bu ülkelerden karşılıyordu. Şu anda dördü Antalya'da olmak üzere 5 firma Bombus arısını anavatanı olan Anadolu'da yetiştiriyor. Bombus arıları başta seralar olmak üzere bitkilerin hormon kullanılmadan döllenmesinde kullanılıyor. Özellikle bostan ürünleri üzerinde önemli bir etkisi olan bu arıların yokluğu durumunda üretici seradaki domates, kabak ve patlıcan üretiminde hormon kullanmak zorunda kalıyor. Bombuslar yabani olmalarına rağmen seralarda, dar alanlarda çalışabiliyor. İnsanlara karşı daha yumuşak olan Bombuslar, bal arılarının tersine domatesi seviyor ve bu bitki üzerinde çok etkili oluyor.

Seraların yüzde 50'si Bombus arısı ile döllenecek

İçinde 50-80 arı olan her bir Bombus kolonisinin maliyeti 80-100 dolar arasında değişiyor. Halen, seraların yüzde 5'inde bitkiler Bombus arısı ile döllenirken, bu oranın yüzde 50'ye çıkması bekleniyor.
 
Türkeli Seracılık'da 30 bin kovanda Bombus arısı ürettiklerini, her kovanda 50 arı bulunduğunu söyleyen Agrobay AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şentürk, seraları için yaklaşık 10 yıldır Hollanda'da ithal ettikleri arıları artık kendi bünyelerinde üretmeye başladıklarına işaret etti. Ürettikleri arıları distribütörleri aracılığıyla Türkiye'nin diğer bölgelerine de pazarladıklarını kaydeden Şentürk, yerli üretim sayesinde Hollanda'nın Türkiye'ye sattığı arıların fiyatını düşürmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Bombus arısı üretimindeki üçüncü yılında yıllık 30 bin kovana ulaştıklarını belirten Şentürk, bu üretim miktarı ile Türkiye'de Bombus arısı üretiminde 5'inci büyük üretici olduklarını, kaydetti. Şentürk, hedeflerinin 100 bin kovana ulaşarak en büyük üretici haline gelmek olduğunu açıkladı.
 
Arılar laboratuarda çoğaltılıyor

Ahmet Şentürk, bir dönem Anadolu'da yaygın olarak üretilen Bombus arılarının, Hollanda tarafından çoğaltılmaya başlandığını aktardı. Yerli üretim ile birlikte Hollanda'nın bu alandaki fiyat üstünlüğünün ede kırıldığına işaret eden Şentürk, şu bilgileri verdi: "Şu anda Türkiye'den çok büyük tepkiler alıyoruz. Hollanda, anavatanı Anadolu olan bu arıların yetiştiriciliğinde birinci olmuş. Buradan götürdüğü arıları çoğaltarak dünyaya gönderiyor. Bizim ürettiğimiz arılar daha çalışkan. Bombus arılarını laboratuvar ortamında üretiyoruz. Arıları uyutup, talep gelinceye kadar bekletiyoruz. Talep geldiğinde arıyı uyandırarak alıcısına gönderiyoruz" diye konuştu.
 
Şentürk, Bombus arıları ile üretilen domateste üretimin ve kalitenin daha iyi olduğunu, bu nedenle seracılıkta arı kullanımının gittikçe arttığını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bombus arısı, 100 bin koloni ile anavatanına döndürdü, arıcılık
Link: Bombus arısını 100 bin koloni ile anavatanına döndürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız