Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Üretim maliyetleri yüksek, ucuz tatlıya dikkat

KAYSERİ (CİHAN) - Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası, tatlıda artan maliyetlerle ucuz tatlı satışının mümkün olmadığını duyurdu. Bir kilogram baklava maliyetinin 10 liranın altında olmadığına işaret edilerek, tüketicinin ucuz satışa sunulan tatlıları sağlıkları için tercih etmemesi istendi.


Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Hayrettin Köse, yaptığı açıklamada, Ramazan ayının yazın sıcak günlerine gelmesi nedeniyle satışlarında yüzde 50 oranında düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Köse, “Ramazan ayında tatlı satışlarında beklenilen oranda bir artış yaşanmadı. Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi ve mevsim itibariyle de meyvenin, sebzenin özellikle de kavun karpuzun bol olması sıcaklardan bunalan vatandaşın yemekten sonra meyveyi tercih etmesine neden oldu. Bu da tatlı satışlarını yüzde 50 oranında düşürdü. Bu yıl tatlıdan ziyade dondurma satışlarında artış yaşanmıştır.” dedi.

Hayrettin Köse, uzmanların; uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutanların ağır yemeklerden kaçınmalarını önerince, iftarını lokantada veya evde yapan vatandaşların sebze ve meyvelere yöneldiğine işaret etti. Köse, 35 dereceyi aşan sıcaklar sebebiyle, vatandaşların sofralarında hafif yiyecekleri tercih ettiğini belirtti. Bu nedenle bu yıl beklenenin aksine geçen seneye oranla et tüketiminde de yaklaşık yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığını aktardı.

Yaklaşan bayramda tatlı alacaklara da uyarıda bulunan Köse, “Tatlı alırken günü birlik üretilen yerlerin tercih edilmesi, maliyetinin altında hijyene önem vermeden, sağlıksız ve kayıtsız üretim yapan merdiven altı olarak tabir edilen üreticilere dikkat edilmesi gerekir. Ramazan ayında ucuz satılan, fiyatıyla cazip gelen tatlılar insan sağlığını tehdit etmektedir. Yenecek bir kilo baklavanın kilogramının 15 TL’nin altında olmaması gerekir. Ucuz baklavalar satılıyor. İyi bir baklavanın maliyeti 10 TL’yi geçiyor. Cevizin kilosu 20 TL’den başlıyor. Antep fıstığı 45 – 50 TL’yi buluyor. Tereyağı ise 25 TL civarında değişiyor. Kaliteli baklavalık un ise 86 TL civarındadır. Bu şartlarda ucuz baklava satmak akıl işi değil. Unutmamalı ki; maliyet düştükçe kalitede düşüyor. Kaliteli malzeme ile ucuz ürün satmak mümkün olmayacağı için maliyetinin altında satılan tatlılara itibar etmemek gerekir.” diye konuştu.

Dondurma satışlarının zirve yaptığını anımsatan Köse, satışların artarak devam edeceğine anlatarak, şu uyarılarda bulundu: “Tatlı satışının düşmesi dondurma satışlarında patlamaya neden oldu. Serinlerken sağlıklı serinlemek, hastalıklara davetiye çıkarmamak gerekir. Bu nedenle de işin ehli kişilerin hazırladıkları dondurmaların tüketilmesi gerekir. Normal satış fiyatının altında satılan dondurmaların irdelenmesi gerek. Ayrıca dondurma satan ve imal eden kişilerin Tarım İl Müdürlüğü'nden dondurma satabilir, üretebilir ruhsatının olması lazım.”

Köse, bu tür ürünleri bir binanın bodrum katında, mahalle arasında tuttuğu dükkânlarda sağlıksız, kaliteye önem vermeden ve kayıtsız üretim yapan işletmeler tarafında satılmasının üzücü olduğunu anlattı. Merdiven altı tatlıcıların önlenmesi gerektiğine vurgu yapan Köse, “Bunlar esnafımızı zor durumda bırakıyor. Maalesef işini hakkıyla yapan esnafımız her geçen gün kan kaybediyor. İnsanlar ağır vergi altında eziliyor, Bağ-Kur primini, kirasını ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle kayıt dışı çalışan bu yerlerle ilgili önlemler alınması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni çıkan 5996 Yasa ile ciddi mücadele başlattı. Diliyoruz kısa zamanda gereken tedbirler alınır.” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
09.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Üretim maliyetleri yüksek, ucuz tatlıya dikkat, gıda tarım
Link: Üretim maliyetleri yüksek, ucuz tatlıya dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız