Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Erzurum'da buğday hasadı başladı

ERZURUM (CİHAN) - Erzurum'da buğday hasadına başlandı. Üreticiler, don ve kuraklık nedeniyle rekoltenin bir yıl öncesine göre yüzde 50'nin altına düştüğünü belirtti.


Pasinler ilçesine gelen biçerler, hasat için buğday tarlalarında yerini alırken, düşük rekolte üreticiler kadar biçer sahiplerinin de keyfini kaçırdı. Üretici Erdal Kara, buğdayın başak olmaya başladığı dönemlerde yaşanan aşırı soğukların rekoltenin düşmesinde etkili olduğunu söyledi. Bir yıl öncesine göre, tarlasında yüzde 30-40 civarı ürün kaybı olduğunu belirten Kara, "Geçtiğimiz yıl, buğday hasadında dönüm başına 500-600 kilo arası buğday alırken, bu yıl dönümde en fazla 300-400 kilo buğday alabiliriz." dedi.

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar ise bu kaybın Erzurum genelinde en az yüzde 50'nin altında olduğuna dikkat çekti. Bölgede, hayvan yemi olarak değerlendirilen otun da don ve kuraklık nedeniyle beklentinin altında gerçekleştiğini hatırlatan Harmandar, buğday tarlalarında, üreticinin daha önce yüzüne bakmadığı samanın bu yıl çiftçinin umudu olacağını kaydetti.

Öte yandan, buğday hasadı için Erzurum'a gelen biçer sahipleri de üreticiler gibi mahsulden memnun olmazken, rekoltenin düşük olmasının kendilerini ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini düşünüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz aylarda ekmeklik buğday fiyatını ton başına 665 lira olarak açıklamıştı.

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Erzurumda buğday hasadı başladı, rekolte, gıda tarım
Link: Erzurum'da buğday hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız