Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bitlisli Üreticiler Mahsulde Zarar Etti

BİTLİS (İHA) - Bitlis ve ilçelerinde bu yıl çetin geçen kışın ardından mahsullerden verim almayı bekleyen üretici umduğunu bulamadı.


Kentte birçok çiftçinin geçim kaynağı olan buğday, arpa ve yem gibi ürünlerde verim önceki yıllara oranla yarı yarıya düştü. Bu yıl hasadı yapılan birçok üründe zarar eden çifti, her geçen yıl mahsullerdeki verimin düşmesi de çiftçilikle uğraşanları da tedirgin ediyor.

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde bu yıl hasadı yapılan buğdaydan umdukları verimi alamadıklarını belirten çiftçi Özgür Korkmaz, hasadı yapılan buğdaydan yüzde yüz zarar ettiklerini söyledi. Bu yıl 20 dönümlük arazisine ektiği buğday için tohum, toprak sürüm ücreti, gübre, biçerdöver ücreti ve el emeğini hesapladığında yaklaşık 700 TL harcama yaptığını ifade eden Korkmaz, ancak buna karşılık elde ettiği buğdayın sadece tohumluk buğday giderini karşılayabildiğini geriye yapılan tüm harcamalarda zarar ettiklerini vurguladı. Ürünlerde verim düşmesinin kendilerini mağdur ettiğini kaydeden Korkmaz, “Bu yıl hem buğdayda hem de yem bitkilerinde yüzde yüz zarar ettik. Yapmış olduğumuz masraflarla almış olduğumuz mahsul bir birini karşılamıyor bile.

Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Diğer yandan baktığımızda kış yaklaşıyor. Ancak şimdiden yem sıkıntısı çekiyoruz. Hayvanlarımızı satmaya kalksak para etmiyor. Her haliyle bu yıl çok mağdur olduk. Mağdur olmaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Devletimizden bu konuda bizlere yardımcı olmalarını talep ediyoruz” dedi.

Yaz sezonu olmasına rağmen buğday samanının kilosunu 1 TL’den almak zorunda kaldıklarını anlatan Özgür Korkmaz, “Normalde önceki yıllarda aynı samanın kilosunu 150 kuruştan alıyorduk. Ancak yem eksikliği olunca fiyat tavan yaptı. Hayvan fiyatları ise iyice düştü. Hayvanlarımızda elimizde kaldı satamıyoruz. Diğer yandan yonca samanı zaten aldı başını gidiyor. Kilosu 2 TL’ye kadar çıkabiliyor. Evde 10 tane büyükbaş hayvanımız var. Bu hayvanları zararına da olsa satmak zorundayız. Satamazsak kışın bunların masraflarının altından kalkamayız. Makarnanın kilosu bile 1 lira değil. Yem satıcılarını da bu konuda insafa davet ediyoruz. Fırsatçılık yapıp bizi mağdur etmesinler” diye konuştu.

Ramazan Aktaş ise, bu yıl hasadı yeni yapılmaya başlanan buğdayın verimsizliğinden şikayet etti. Çiftçi Aktaş, "Normalde her yıl buğdaydan güzel verim alıyorduk. Ancak bu yıl verim çok düştü. Bugün burada 10 dönümlük bir buğday tarlasından çıkan buğday sadece 40 teneke oldu. Eskiden 10 dönümlük tarladan yaklaşık 100 teneke buğday alıyorduk.

Bunun yanında patosun saati 100 TL, buğdayın tenekesi ise 10 TL, 10 dönümlük alandan çıkan buğdayın patosa vurulması 2 saat sürdü, yani 200 TL'lik masrafı oldu. Çıkan 40 teneke buğday bu masrafı bile doğru dürüst karşılamıyor. Bunun yanında yıl boyunca yapmış olduğum diğer harcamalarda cabası. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki çiftçi bu yıl ürünlerin birçoğunda zarar etti" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bitlisli Üreticiler Mahsulde Zarar Etti, buğday, arpa, yem, rekolte, gıda tarım
Link: Bitlisli Üreticiler Mahsulde Zarar Etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız