Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İthal Elmanın Kilosu 10 Liraya Çıktı

Havaların ısınmasıyla birlikte market ve pazar tezgahlarındaki sebze meyve fiyatları önemli ölçüde düştü. Karpuz, kavun, şeftali ve üzüm gibi yaz meyvelerini oldukça ucuz fiyattan tüketebilen vatandaş, ithal elmanın kilosunun 10 liraya çıkmasıyla şaşkınlık yaşıyor. İthal elmanın hal fiyatının kilosu 5 -8 lira arasında değiştiğine dikkat çeken sektör temsilcileri ise, "Yaz mevsiminde yaz meyvesi yenir." dedi.


Kış ve ilkbahar aylarının oldukça Yağmurlu geçmesinin ardından yaz meyvelerinin fiyatları da aynı doğrultuda düştü. Karpuzun kilosu 29, kavun 75 kuruştan satılırken ithal elmanın kilosu ise tam tersine 10 liraya yükseldi. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, sebze-meyve fiyatların düşmesinde kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu'nun etkisi olduğunu söyledi.

Kış meyvesi olan elma fiyatlarındaki artışın da normal olduğunu anlatan Çakman, bu yaz tüm sebze ve meyvelerin bol olduğunu belirterek, "Bu senenin bolluk yılı olacağı kış ve ilkbahar aylarında belliydi. Rabbime şükürler olsun, herkes memnun. Bu sene iklim anlamında da bir güzellik oldu, Türkiye'nin dört bir yanında bazı ürünler aynı anda tezgahları süsledi. Ürün bol olunca fiyatlar da düştü. Yağışların bereketini yazın tezgahlarda hissediyoruz. Hal Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle artık pazarcı ürünü direkt tarla ve bahçeden, yani üreticiden alabiliyor. Bunun da tezgahlara yüzde 20-25 oranında indirim olarak yansıdığını görüyoruz. Karpuz ve kavun oldukça ucuz. Vatandaşımız bol bol meyve sebze tüketiyor. İthal elmanın kilosu halde 8 liraya kadar yükselmiş durumda. Tabii ki sıcak havada yaz meyveleri tüketilir. Kış meyvesi olan elmanın yükselmesi normal. Ama önümüzdeki aydan itibaren elma hasadı başlayacak ve elma fiyatları da normale dönecek." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: İthal Elmanın Kilosu 10 Liraya Çıktı, elma
Link: İthal Elmanın Kilosu 10 Liraya Çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız