Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda İçin Zirai İlaç Denetimi, elma 

Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda İçin Zirai İlaç Denetimi

Tarladan sofraya güvenilir gıda için sebze ve meyvelerde hasat öncesi, zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımını denetlenecek.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanun'un 15 ve 21. maddelerini dayanılarak yürürlüğe koyduğu "pestisit analizi amacıyla hasat öncesi numune alma" talimatı gereği 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Samsun genelinde Bakanlık tarafından belirlenen ürünler için hasat öncesi denetimler yapılarak numune alınacak.

İlgili talimatla pestisit (zirai mücadele ilaçları) kullanımında limit aşımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü, ürün tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçlanıyor.

İl Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile ilgili İlçe Müdürlükleri teknik elemanlarınca hasat öncesi alınacak numuneler için üreticilerde öncelikle reçete kullanımı, bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması (BKÜ) defteri kullanımı konularında denetimler yapılacak.

Yapılacak denetim ve kontrollerde armut, ayva, biber

(sivri, dolmalık, salçalık), domates, elma, fasulye, hıyar, ıspanak, kabak, karpuz, kiraz, lahana, patlıcan ve şeftalide alınacak hasat öncesi numuneler bakanlıkça belirlenen laboratuvarlara gönderilerek pestisit analizine tabi tutulacak. Analiz sonuçlarına göre ruhsatsız pestisit kullanımı, doz aşımı ya da analiz değerlerinin istenilen limit üstünde çıkması durumunda 5996 sayılı Kanun'un ilgili maddelerine göre işlem yapılacak.

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven konuyla ilgili olarak üreticilerin; bitkisel üretim sezonu süresince kullanacakları pestisitleri (zirai mücadele ilaçları) en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/ İlçe Müdürlükleri veya reçete yazma yetkisine sahip serbest çalışan ziraat mühendislerine danışarak reçete ettirerek kullanmaları, üretim sezonu süresince kullandıkları bütün kimyasalları (gübre, ilaç vs.) BKÜ defterlerine kayıt etmeleri, yapılacak denetim ve kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek sorunları kısa zamanda kontrol altına alınarak çözümlenebilmesi için kontrollü üretim modellerinden birine (İyi Tarım, EKÜY gibi)

dahil olmaları, özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden/tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı kontrollü ve izlenebilir tarımın şart olduğu gerçeğini unutmamaları gerektiğini söyledi. - Samsun - (İHA)

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda İçin Zirai İlaç Denetimi, gıda güvenliği, zirai ilaç, gıda, tarım, meyve, sebze
Link: Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda İçin Zirai İlaç Denetimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız