Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Amasya Şeker, sekiz farklı yatırımla fabrikasını modernize ediyor

Amasya Şeker Fabrikası, önümüzdeki dönemde toplam 20 milyon euro maliyetle sekiz farklı yatırım gerçekleştirecek.


AMASYA - Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal, önümüzdeki dönemde toplam 20 milyon euro maliyetle sekiz farklı yatırım gerçekleştirerek, fabrikayı modernize edeceklerini açıkladı.

Her fabrika gibi öncelikli olarak makine parklarını geliştirdiklerini aktaran Uysal, sekiz yatırımı, “Fabrikamızı geliştirmek ve modernize etmek için ham fabrika kısmının tam otomatik sisteme geçmesini sağlayacağız. Şeker kurutma tesisini yenileyerek, şeker ambalajlama ünitesini tam otomatik hale getireceğiz. Big-Bag torbalı kristal şeker torbalama sistemini kuracağız, karbon ve vakum pompalarını yenileyerek, pişirme kazanları, ısıtıcı, depo ve şerbet hatlarının Cr-Ni (krom-nikel) paslanmaza çevireceğiz. Kazan ve türbin yatırımları ile atık su arıtma tesislerini kurarak toplamda 20 milyon euroluk yatırım yapacağız” şeklinde anlattı.

Sermayesinin yüzde 96’sı pancar ekicileri kooperatiflerine ait olan Amasya Şeker Fabrikası’nın sermayesi tabana yayılmış, üreticilerin sahibi olduğu bir şirket olduğunu dile getiren Metin Uysal, “Her yıl 200 bin tonun üzerinde yaş küspe üretimi ile hayvancılık sektörüne, 20 bin tonun üzerinde melas üretimi ile yem fabrikalarına ve maya fabrikalarına üretim gerçekleştirerek bu sektörlerin gelişmesine katkı sağlamaya devam ediyoruz” dedi.

“Fabrika bölgeye, 130 milyon TL’lik katma değer sağlıyor”

Ayrıca, Amasya’daki kömür madenlerinden satın alınan linyit kömürü ile madencilere önemli bir pazar yarattıklarını belirten Uysal, 2011 yılı verilerine göre 10 binin üzerindeki pancar üreticisinden 63 milyon 610 bin lira değerinde pancar, üretilen pancarın işletmeye nakliyesi için nakliyecilerimizden 10 milyon 554 bin lira değerinde mal ve hizmet satın alındığını aktardı.

Şeker üretiminde pancarın yan ürünleri olan yaş küspe ile melasın ucuz hayvan yemi olarak kullanılması ile hayvan besiciliğini teşvik ettiklerini kaydeden Uysal, “Bilindiği üzere pancarın yan ürünleri olan yaprak, baş, pancar posası ve melas nişasta değeri yüksek olan yemlerdir. Şeker fabrikalarının olduğu yörelerde hayvancılığa rağbet artmış ve dolayısı ile yerleşim alanları genişlemiştir” diye konuştu. Şirketin üretim potansiyeli, desteklediği yan sektörler ve tarımsal üretime sağladığı kaynaklarla desteklenmesi ve güçlendirilmesi ile Amasya’nın ekonomisine katkılarını artırmaya devam edeceklerini bildiren Uysal, fabrikanın Amasya ili ve civarındaki yerleşim merkezlerine yıllık 130 milyon TL’lik katma değer sağladığını açıkladı.

“Çiftçilerimiz bizler için çok önemli”

Amasya Şeker Fabrikası olarak 490’ı mevsimlik olmak üzere 700 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Metin Uysal, üretilen ürünlerin yurtiçi pazarında yer aldığını, ihracatın olmadığını, ayrıca şirketin hammadde veya mamul madde ithalatı da yapmadığını kaydetti. Şeker pancarı üretiminin büyük kısmının fabrikasyon tarzı büyük ölçekli üretim sahaları yerine köylerde ve ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçiler tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Uysal, “Tohum, gübre, mazot gibi tarımsal girdi maliyetlerinin yüksek olması üreticilerimizi ekonomik yetersizlikler nedeniyle toprağını işleyemez hale getiriyor. Bu nedenle pancar tarımında ürün desteğinin sağlanması gerekmektedir. Bu konuda elimizden geldiğince bakanlığımıza bilgi akışı sağlıyoruz. Çiftçilerimiz bizler için çok önemli” dedi.







kobiden.com

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Amasya Şeker, sekiz farklı yatırımla fabrikasını modernize ediyor, gıda tarım
Link: Amasya Şeker, sekiz farklı yatırımla fabrikasını modernize ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız