Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Küçükçiftlik, 30 türde 90 çeşit yerli tohum üretiyor

Firma Genel Müdürü Ümit Baysal, 2011 yılında 10 ton ihracat gerçekleştirdiklerini, 2012 yılında hasat ile birlikte Yemen, İtalya ve Gürcistan pazarına girmeyi hedeflediklerini söyledi.


BALIKESİR - Küçükçiftlik Tohumculuk, tamamı yerli olan 30 türde 90 çeşit tohum üretiyor. Firma Genel Müdürü Ümit Baysal, 2011 yılında 10 ton ihracat gerçekleştirdiklerini, 2012 yılında hasat ile birlikte Yemen, İtalya ve Gürcistan pazarına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Balıkesir Ağır Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesislerinde faaliyetlerinin sürdüğünü anlatan Baysal, üretimlerinin tamamının yerli olduğunu vurgu yaptı. Baysal, “Toplamda da 11 çeşit tohum kendi ıslah projemiz kapsamında üretildi. Bu anlamda Ar-Ge çalışmalarına da devam ediyoruz. Yıllık 160 ton sebze tohumu üretimimiz var. 2011 yılında 10 ton ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın hasadı sonrasında Yemen, İtalya ve Gürcistan pazarına ürün vermek istiyoruz. Ayrıca bu yıl içinde makine alımı yaparak, 400 bin TL’lik yatırımda bulunduk. Firma olarak sektörde yer alan tüm tohumların sertifikalı olması için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Sektörün sıkıntılarından söz eden Baysal, “Sıkıntılarımız eskiden daha fazlaydı. 1968 yılında çıkan bir kanun vardı tohumculukla ilgili ve sektör bununla idare etmeye çalışıyordu. 2006 yılında 5553 sayılı kanun ile yeni yapılanma oldu. Bu kanunun da uygulanması 2008 yılını buldu. 1997 yılında Türkiye’de 67 tohum firması vardı. Bugün bu sayı 550’ye çıktı. 1980 yılı sonrasında sektör liberalleşmiş oldu. Üretimler artık tamamen özel sektör eli ile yapılıyor” değerlendirmesini yaptı.

“Tohumda psikolojik bir savaş yaşanıyor”

Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ile tohum kelimelerinin bir araya gelmemesi gerektiğini çünkü GDO’lu tohum üretmenin ve ithal etmenin yasak olduğunu söyleyen Ümit Baysal, GDO ile ilgili yapılan haberlerde hep sebze görüntülerinin kullanıldığını ve bu durumun masum bir hata olmadığını savundu. Bu olayın insanların sebze tüketiminin azalmasına ve GDO’lu sebzeye ithalat yolunun açılmasına neden olabileceğini ifade eden Baysal, tohumda psikolojik bir savaş yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye’nin 2011 yılında 110 milyon dolar tohum ihracatı yaptığını ithalatın ise 170 milyon dolar seviyesine geldiğini anlatan Baysal, bu farkın çok kısa süre içinde kapanacağını söyledi. Balıkesir’de ilçeleri ile birlikte 20 firma olduğunu aktaran Baysal, “Türkiye’de üretilen sebze tohumunun yüzde 80’ni bu bölgeden çıkıyor. Balıkesir dışından 50 civarında firma da bu bölgede sözleşmeli üretim yaptırıyor. Balıkesir’in iklimi, coğrafi yapısı ve çiftçilerin deneyimi tohum üretmeye çok uygun. Balıkesirli tohumcular olarak www.tohumcu.org adı ile bir web sitesi kurduk. Ayrıca düzenli olarak yaptığımız toplantılar ile de sektörün sıkıntılarını ve çıkış yolarını konuşuyoruz” dedi.







kobiden.com

Ekleme Tarihi
11.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Küçükçiftlik, 30 türde 90 çeşit yerli tohum üretiyor, gıda tarım
Link: Küçükçiftlik, 30 türde 90 çeşit yerli tohum üretiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız