Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkoğlu: Fındık, ağaçtan değil yerden toplanmalıdır

ZONGULDAK (CİHAN) - Zonguldak Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık toplama esnasında fındık dallarında bulunan dişi çiçeklere zarar verilmesi durumunda, bunun seneye oluşacak verimi etkilediğini bildirdi.


Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Alaplı’da 8 Ağustos itibariye fındık toplanmaya başlandığını söyledi. Fındık toplanırken bazı kurallar olduğunu ifade neden Türkoğlu, “Fındık, Ağustos ayında yağlanmaya başlamaktadır. Bunun için mevsim şartlarına ve yükseklik oranlarına göre, Ağustos ayı ortalarından sonra toplanmaya başlanmaktadır. Toplama, mümkünse ağaç silkelenip yerden olmalıdır. Fındık ağaçlarının dalları en ince kabuklu dallara sahiptir. Eğer fındık, ağaçtan toplama yapılacaksa dallar çekilirken büyüme yönünde doğru çekilmedir.

Fındık dalları çekilirken, dal kabuğunun zarar görmemesine önem gösterilmelidir. Çünkü dal kabuğunun çatlamasıyla ağaç zarar görür ve kırılan yerden su alıp çürümeye başlar. Çekilen dallar hızlı ve dikkatli bir şekilde toplanmalı, toplandıktan sonra dal mutlaka çekildiği yerine bırakılmalıdır. Kırılan dal kabuğuna hastalık etmenleri yerleşir ve ağaç hastalanır. Fındıkta seneye fındık verecek dişi gözler Ağustos ayında itibaren oluşmaya başlar." dedi.

Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, toplama esnasında dişi çiçeklere zarar verilmesi halinde, seneye oluşacak fındık veriminin doğrudan bundan etkilendiğini ifade etti. Fındık erkek organlarının (püsküller) Ağustos ayında oluşmaya başladığına işaret eden Türkoğlu, "Aynı dişi gözler gibi, erkek gözlerde toplanma esnasında dikkat edilmeli, zarar verilmemelidir. Toplama esnasında kırılan dallar mutlaka temizlenmeli ve bahçe dışına çıkarılmalıdır. Toplama esnasında hastalıklı görülen dallar testere ile dibe yakın yerden ve çapraz olarak kesilip mutlaka bahçe dışına çıkarılmadır. Çünkü bahçede veya temizlenmeden olacak, içinde bırakılan dallar hastalık etmenlerinin yayılmasına yol açacaktır.” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
11.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Türkoğlu: Fındık, ağaçtan değil yerden toplanmalıdır
Link: Türkoğlu: Fındık, ağaçtan değil yerden toplanmalıdır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız