Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Her aşaması akredite olacak

Malatya kayısısının, Türkiye'nin ilk akredite meyvesi olmasını sağlayan Kayısı Akreditasyon Kurumu, kayısının yetişmesinden paketlenmesine kadar geçen her süreci denetleyecek.


MALATYA - Malatya kayısısının, Türkiye'nin ilk akredite meyvesi olmasını sağlayan Kayısı Akreditasyon Kurumu, kayısının yetişmesinden paketlenmesine kadar geçen her süreci denetleyecek. Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya kayısısının Türkiye'nin ilk akredite meyve olmasını da sağlayan Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun önemine dikkati çekti.

Kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu vurgulayan Saran, dünyada bu kadar çok miktarda kayısı üreten başka bir ülke bulunmadığını söyledi. Dünyada kuru kayısı üretiminin yüzde 75'inin Türkiye'ye ait olduğunu hatırlatan Saran, kalitesinin ve kurutulduğunda uzun süre muhafaza edilebilir olmasının Malatya kayısısını farklı kıldığını ve avantaj sağladığını dile getirdi.

Saran, şöyle devam etti:
"Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki biz kayısıyı tamamen geleneksel yöntemlerle işliyoruz. Adeta bir ham madde gibi ihraç ediyoruz. Halbuki kayısının gerek üretiminde gerek toplanmasında, hasadında gerekse işlenip fabrikaya gönderilebilir hale getirilmesinde, muhafazasında ve naklinde hassasiyet gösterilmesi gereken noktalar var. Gıda ürünlerinin gelişi güzel, atadan gelen yöntemlerle işlenmesi artık bugün rıza gösterilecek, ülkemizin dünyadaki konumuyla bağdaşabilen bir durum değil. Dünyada büyük ekonomiler arasına girme iddiasındayız ama hala ülkemiz için önemli olan, tekel konumunda bulunan ürünü geleneksel yöntemlerle işlememiz, kurutmamız, saklamamız doğru değil."

Bunun önüne geçmek için bir sistem düşünüldüğünü dile getiren Saran, "Bu sistem, kayısıyı dalından başlayarak tüketicinin sofrasına gelene kadar, her aşamada kontrol altına almayı, bilimsel aşamaların, sağlık standartlarının öngördüğü şekilde ele almayı gerektiriyor" dedi.

Diğer gıda ürünlerine de örnek olabilecek

Kayısının yetiştirilmesinden sofralara gelene kadar 3 farklı aşamasının bulunduğunu dile getiren Saran, yetiştirme, patik yapma (kayısı çekirdeği ayıklama işlemi) ve işleme aşamalarının bütünüyle dünyada gelişmiş, kabul edilen standartlar doğrultusunda yapılmasının önemine işaret etti.

Saran, "Kayısı Akreditasyon Kurumu, kayısı hasadından başlayarak tüketicinin sofrasına kadar geçen tüm aşamalarda rolü ve sorumluluğu bulunan süreçleri izleyen ve denetleyen bir mekanizma olacak" dedi.

Kurumun hem çiftçilere eğitim vereceğini hem de çiftçilerin kuruma gidip başvuru yaparak akredite olabileceğini ifade eden Saran, başvuran çiftçinin uzmanlar tarafından yapılan işlemlerinin inceleneceği ve bu takip dahilinde standartlara uygunsa bunu belgeleyen sertifika ve turuncu bayrak verileceğini kaydetti.

Sertifikalı ürünlerin üzerinde "Kayısı Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiştir" damgası bulunacağını anlatan Saran, "Bu da kayısının hem ulusal hem de uluslararası itibarını yükseltecek, gelirini artıracak. Bu uygulama Türkiye'de ilk kez bir gıdayla ilgili kuruluyor. Burada başarılı olunduğu takdirde üzüm, fındık, ceviz, badem için de kullanılması söz konusu. Ancak bu zorunlu tutulmayacak. Zaten bir süre sonra damgalı ürün tercih edilince çiftçi kendiliğinden gelip akredite olmak isteyecektir" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: malatya, kayısı, akredite, saran, kayısı akreditasyon kurumu, Her aşaması akredite olacak
Link: Her aşaması akredite olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız