Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

FAO, kuraklık için uyardı

Dünyayı, kuraklığa bağlı fiyat artışlarıyla ilgili uyaran FAO, ülkelerin ihracatı yasaklaması halinde 2007-2008’deki gibi bir gıda krizinin olabileceğini belirtti


Kuraklığın etkisiyle dünya genelinde gıda fiyatlarının tırmanmasının ardından uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), ülkelerin ihracat yasaklarının arkasına sığınması halinde dünyanın 2007-2008’deki gibi bir gıda krizi yaşayabileceğini açıkladı.

Yüksek petrol fiyatları, biyoyakıt kullanımının artması, kötü hava şartları, kısıtlamacı ihracat politikaları ve artan hububat vadelileri piyasalarının etkisiyle gıda fiyatları 2007-2008 döneminde tırmanarak, Mısır, Kamerun ve Haiti’de şiddet içeren protestolara neden olmuştu.

ABD’nin orta batısındaki aşırı sıcak ve kuru hava şartları mısır ve soya fasülyesi fiyatlarını temmuz ayında yeniden tırmandırarak, tüm gıda fiyatlarını yükseltti ve FAO’nun 2012’de istikrarlı düşüş kaydedileceği tahminlerini tersine çevirdi.

Durumun 2007-2008’deki gibi sonuçlanması ihtimalinin bulunduğuna dikkat çeken FAO’nun kıdemli ekonomisti ve hububat analisti Abdolreza Abbassian, bu sebeple bu kez geçen sefer olduğu gibi kötü politikalarına ve kısıtlamalarla piyasa müdahalelerine sığınılmayacağını umduğunu söyledi.

Gıda fiyatı endeksi yüzde 6 arttı

ABD’deki kuraklık, Rusya’daki sıcak hava, Brezilya’daki aşırı yağışlar ve Hindistan’da muson mevsiminin zayıf geçmesi, tarım ürünü fiyatlarının rekorlar kırmasına yol açıyor. Son olarak endişeleri tetikleyen emtia mısır oldu. Mısırın fiyatı Amerikan vadeli işlemler piyasalarında arka arkaya rekorlara imza atıyor. Yılbaşından bu yana mısırın fiyatı yaklaşık yüzde 26, soyanın yüzde 41, buğdayın ise yüzde 40 yükseldi. Hayvan yemi olarak kullanılan soya küspesi ise yüzde 74’lük artış gösterdi.

Fiyatların, özellikle ABD’deki kuraklığın etkisiyle son iki ayda artması istatistiklere de yansıdı. FAO, küresel gıda fiyatları endeksinin temmuzda yüzde 6 arttığını açıkladı. Bu, Kasım 2009’dan bu yana en sert artış. Endeks şu an Şubat 2011’de ulaştığı rekor seviyenin yüzde 10 altında bulunuyor.

Üretim ihtiyacın üstünde

Türkiye’de bu yıl buğday üretiminin 19.

Haberin devamını okumak için tıklayın.

Ekleme Tarihi
11.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: FAO, kuraklık için uyardı, gıda, gıda krizi, hububat, mısır, buğday
Link: FAO, kuraklık için uyardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız