Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Samanın balya fiyatı 4 liradan 13 liraya çıktı

BURSA (CİHAN) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Akyol, saman fiyatlarında büyük bir artış yaşandığını belirterek, yetiştiricileri zor durumda bıraktığını söyledi. Geçen yıl 2-4 lira olan samanın balya fiyatının 13-15 liraya yükseldiğini ifade eden Akyol, kaba yem ihracatının yasaklanması gerektiğini kaydetti.


Çeşitli hastalıkların yanı sıra yem ve saman açığının hayvancılık sektörüne ağır darbeler vurduğunu dile getiren Prof. Dr. Akyol, yem girdilerini arttığının altını çizdi. Bir çok işletmenin bu yüzden kapandığını savunan Akyol, başta süt ve döl verimi olmak üzere büyük ekonomik kayıplar oluştuğunu vurguladı.

Akyol, şu bilgileri verdi: “20 kiloluk samanın balya fiyatı geçen yıl 2-4 lira civarında iken bu sene 13-15 liraya dayandı. Ot ve yoncadaki artışlar yüzde 400 buldu. Yonca 30 kuruştan 70 kuruşlara dayandı. 1 çuval yem 30-35 liradan 40 - 50 liraya ulaştı. Süt fiyatları marketlerde sürekli yükselirken üreticiden alınan çiğ süt fiyatının artış göstermemesine rağmen bazı bölgelerde 80 kuruşun altına inmiştir. Bir taraftan da devlet soğuk zincir sütün litresine 6 kuruş, sıcak sütün litresine 4 kuruş destek vermektedir.”

Hayvancılığı bilmeyenlere hayvancılık kredileri verildiğini savunan Prof. Akyol, kısıtlı olan yem bitkileri ekiminin aniden artan talebe yetişemediğini, ayrıca yem bitkilerine yeterli teşvik verilemediğini belirtti. Kaba yem ihracatına dikkat çeken Akyol, çözüm konusunda şu önerilerde bulundu: “Şu zor durumdan bir an önce çıkmak için kaba yem ihracatının yasaklanması, yem bitkileri ekimine dişe dokunur teşviklerin verilmesi, meraların biran önce ıslahın tamamlanması, stokçuluğun önüne geçilmesi ve cazip yaptırımlar uygulanması, süt taban fiyatının her 6 ayda bir devlet tarafından belirlenmesi ve gerekirse devletin süt satışını süspanse etmesi ve üreticiler istedikleri gibi at oynatan firmalara karşı ellerinin kuvvetlendirilmesinin sağlanması gerekir.”

Sorun çözülmezse hayvancılığa büyük bir darbe indirileceği uyarısında bulunan Aksoy, binlerce işletme çalışanının yanı sıra yem, ilaç, aşı, süt sektörü çalışanlarının işsiz kalabileceğini ifade etti.

Ekleme Tarihi
14.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Samanın balya fiyatı 4 liradan 13 liraya çıktı, gıda tarım
Link: Samanın balya fiyatı 4 liradan 13 liraya çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız