Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TGDF, GDO'lu hammadeye karşı olduğunu açıkladı

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Cartagena Biyogüvenlik Protokolü'nün dünya genelinde GDO'larla ilgili uygulamaları yasal bir çerçeveye oturtmayı amaçladığını söyledi.


İSTANBUL - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılında Biyogüvenlik Kurulu'na AB mevzuatına uyum amacıyla 29 GDO'lu genin tanımlanması için yapılan başvurunun geri çekildiği belirtildi. TGDF'nin başvurusu üzerine Biyogüvenlik Kurulu risk değerlendirme ve sosyo ekonomik değerlendirme raporları hazırlatmış ve geçtiğimiz günlerde de rapor sonuçlarını internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açmıştı. İthalat izni başvurusu TGDF üyeleri arasında tartışmalar neden olmuştu.

İlk tepkide geçtiğimiz hafta Karaköy Güllüoğlu'ndan gelmişti. Karaköy Güllüoğlu, gıda amaçlı 29 GDO'lu ürünün ithalatı için başvuruda bulunan TGDF ile ilişkilerini kestiğini ve üyesi olduğu Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği'nden de (ŞEMAD) üyeliğini çektiğini açıklamıştı.

TGDF, GDO'ya onay değil tanımlama istedi

Bu gelişmeler üzerine TGDF Başkanı Şemsi Kopuz bir açıklama yaptı. TGDF'nin gen başvurusu ile ilgili kamuoyunda gündeme gelen ve tartışmalara yol açan konulara açıklık getiren Kopuz "Türk gıda ve içecek sektörü, başta AB ülkeleri olmak üzere ve bölge coğrafyasında son derece etkin bir oyuncudur ve halihazırda bu coğrafya üzerinde yaşayan yaklaşık 1.5 milyar insan için kesintisiz gıda ve içecek üretimi gerçekleştirmektedir.

Bu büyüklükte bir coğrafya üzerinde başta Avrupa Birliği kriterleri olmak üzere global yasal düzenlemelere uyumun sağlanması büyük önem taşıyor. 2003 yılında 50 ülkenin imzasıyla yürürlüğe giren Cartagena Biyogüvenlik Protokolü, dünya genelinde GDO'larla ilgili uygulamaları yasal bir çerçeveye oturtmayı amaçladı. Türkiye, söz konusu protokolü 2004 yılında imzaladı, 2010 yılında da Biyogüvenlik Kanunu'nu yürürlüğe koydu. Bu noktada biz de TGDF olarak, kanun gereğince AB mevzuatına uyum amacıyla, 29 genin 'onaylanması değil, tanımlanması için' Biyogüvenlik Kurulu'na başvuruda bulunduk" dedi.

"Kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorun" çözülmeli

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, GDO konusunda kamuoyunda yaşanan karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu'nu göreve davet ettiklerini belirterek, "kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları" çözecek adımların atılmasını talep ettiklerini ve söz konusu başvuruyu geri çektiklerini vurguladı. Kopuz, 24 ayrı sektör derneğinin çatı organizasyonu olan TGDF'nin , 2000 yılından bu yana sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösterdiğini anımsatarak TGDF'nin aynı zamanda Avrupa Birliği Gıda ve İçecek Konfederasyonu üyesi olduğunu söyledi. Bilimsel, yasal, etik kural ve ölçütleri esas alarak başta kamu otoritesi olmak üzere tüm paydaşları ile işbirliği içinde, toplumun sağlıklı, kaliteli, güvenilir gıdayla beslenmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiklerini ifade eden Kopuz; bu konuda da TGDF'nin beklentisinin, Türkiye'de tüm paydaşların bir araya gelerek konuyu sağduyulu bir biçimde değerlendirmesi olduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: TGDF, GDO, hammadeye karşı olduğunu açıkladı, gıda
Link: TGDF, GDO'lu hammadeye karşı olduğunu açıkladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız