Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sezon Pirinç’te hedef, satışlardaki pazar payını yüzde 30’a çıkarmak

Mehmet Erdoğan, satış grafiklerini 2011 yılında yüzde 20, 2012’nin ilk çeyreğinde ise yüzde 21 oranında artırdıklarını açıkladı. Erdoğan, 2012 yıl sonu hedeflerinin, satışlardaki pazar paylarını yüzde 30’a çıkarmak olduğunu kaydetti.


İSTANBUL - Sezon markasıyla 10’u farklı pirinç türü olmakla beraber toplam 22 değişik tarım ürününü piyasaya sunan Sezon Pirinç, mevcut yatırımlarını ‘koruma yılı’ ilan ettiği 2012’nin ilk çeyreğinde 2011’in aynı dönemine göre satışlarda yüzde 21 oranında artış sağladı. Sezon Pirinç, yıl sonuna kadar satışlardaki pazar payını yüzde 30’a çıkarma hedefinde.

2011 yılında satış grafiklerini 2010’a göre yüzde 20 oranında artırdıklarını söyleyen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 2012’ye dair hedeflerinin ise müşteri memnuniyetini koruyup, pazar paylarını büyütmek olduğunu açıkladı. Avrupa’daki makroekonomik dengesizlikler nedeniyle 2012’yi yatırım anlamında kendilerini ‘koruma yılı’ olarak değerlendireceklerini belirten Erdoğan, “2012 ilk çeyreğinde yurtiçi satışlarımızda 2011’in aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artış yaşandı. 2012 yılında satışlardaki pazar payımızı yüzde 30 civarında artırmayı hedefliyoruz. Avrupa’daki ekonomik belirsizlik nedeniyle 2012’de yeni yatırım düşünmüyoruz, ancak depolama kapasitesini artırmaya ve fabrikada teknolojik iyileştirmeye yönelik tevsi yatırımlar planlıyoruz” dedi.

Mehmet Erdoğan, ürün yelpazelerinde yurtiçinden temin ettikleri mercimek, nohut, barbunya, bulgur ve pirincin yanı sıra yurtdışından da bakliyat ürünlerini Türkiye’ye ithal ettiklerini söyledi. İtalya'dan kırmızı pirinç ve ABD'den siyah kuru fasulye getirdiklerini aktaran Mehmet Erdoğan, Himalaya kökenli olan ve İtalya'da yetiştirilen Ermes Kırmızı Pirinci ile Peru'nun Siyah Fasulyesi'ni Türk sofralarında buluşturduklarını belirterek, Sezon Pirinç'in değişik damak tatları arayanlara özel ürünler sunmayı gelenek haline getirdiğini, risotto ve siyah pirinçten sonra şimdi de kırmızı pirinç ve siyah kuru fasulyeyi Türkiye'de pazara sunduklarını vurguladı. Aynı zamanda 2011’de Amerika'dan siyah mercimek olan Beluga mercimeğini ithal ederek piyasaya sunduklarını bildiren Erdoğan, siyah mercimeğin de diğer ürünleri kadar ilgi çekip beğenileceğini dile getirdi. Ürünleriyle Ortadoğu, Kafkas ve Balkan pazarlarında yer aldıklarının bilgisini veren Erdoğan, Arap Baharı’nın bu bölgeye yönelik ihracatlarını etkilediğini, ancak buraya olan ilgilerinin devam ettiğini aktardı. Erdoğan, ileriki yıllarda bölgedeki ihracatlarının yeniden ivme kazanacağı düşüncesinde olduklarını söyledi.

Piyasaya 22 değişik tarım ürünü sunuyor

Sezon Pirinç’in gıda sektöründe faaliyet göstermek üzere 1950 yılında M. Kemal Erdoğan tarafından kurulduğunu anımsatan Mehmet Erdoğan, kuruluşundan 1983 yılına kadar sadece ülke genelinde faaliyet gösterdiklerini kaydetti. 1983’ten itibaren pirinç ithalatının serbest bırakılmasıyla organize perakende piyasasının ardından uluslararası pazarda da yerlerini aldıklarını belirten Erdoğan, uluslararası organize perakende firmalarının kendi markalarını da hazırlayarak bunları tüketicilere sunmaya başladıklarını aktardı. Sezon Pirinç olarak 2000 yılından itibaren teknoloji altyapılı bir atılım içine girdiklerini ve Türkiye’nin pirinç üretim merkezi olan İpsala’da kendi fabrikalarını kurduklarını söyleyen Erdoğan, 15 ton/saatlik kapasitesiyle Türkiye'nin en büyüklerinden olan çeltik işleme tesislerine 2008 yılında paketleme bölümünün de ilave edilmesiyle entegre bir üretim tesisi haline geldiğini açıkladı.

Fabrikaya yaptıkları son teknolojik yatırımla tarladan gelen çeltiği hiç el değmeden otomatik makinelerle temizleyip, ayıklayıp, paketleyerek tüketiciyle buluşturmaya başlandıklarının bilgisini veren Erdoğan, “2010 yılı, sektörde farklılaşma ve tüketiciyi yeni ürünlerle tanıştırmak gibi bir misyon da üstlenen şirket, siyah ve kırmızı pirinç, siyah fasulye ve siyah mercimek gibi ürünleri piyasaya sunarak, Türk sofralarını Uzakdoğu ve füzyon mutfağının egzotik ürünleriyle buluşturdu. Yurt çapında Sezon markası ile faaliyet gösteren, organize perakendenin kendi markalarını hazırlayan, çeltik tarlalarının merkezindeki fabrikası ile üretim yapan Sezon Pirinç, 10 tanesi farklı pirinç türü olmakla beraber (calrose, baldo, basmati, jasmine, osmancık, kırık pirinç, kepekli, risotto, siyah pirinç, kırmızı pirinç) toplam 22 değişik tarım ürününü piyasaya sunuyor” şeklinde konuştu.

Sezon Pirinç olarak çeşitli PR reklam ve tanıtım faaliyetleriyle markalaşma yönünde girişimlerde bulunmaya çalıştıklarını da dile getiren Erdoğan, sektör hakkında tüketiciyi bilgilendirmek, yeni ürünlerle tanıştırmak, bir takım tanıtım ve promosyon faaliyetleri bu anlamda yaptıkları çalışmalardan birkaçı olduğunu ve ileriki dönemlerde de bu faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi.

“Yağışlara bağlı olarak üretimde artış bekliyoruz”

2011’de ivme kazanan ve krize en dayanıklı sektörlerden bir olan gıda sektörünün 2012’de de büyümesine devam edeceğine işaret eden Mehmet Erdoğan, genellikle ekonomik dengesizliklerin yaşandığı dönemlerde farklı sektörlerde daralmalar yaşanırken yatırımcıların bilhassa gıdaya yöneldiğini söyledi. Finansal ya da makroekonomik dengesizliklerin görece olarak gıda sektörüne yaradığını savunan Erdoğan, ancak bunun yanında dövizdeki hareketliliğinde gıda fiyatları üzerinde etkili olduğunu aktardı.

“Bu yıl Türkiye’de yağışlı bir yıl olması ve iklim koşullarının iyi seyretmesi sonucu su probleminin olmaması ve tarımda üretimi artırma çabalarının pozitif etkileri nedeniyle, tarımsal üretimde genel olarak önemli bir artış ve verimlilik olacağını öngörüyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’de tarım sektörünü geliştirmek anlamında, özel sektör ve devlete birtakım görevlerin düştüğünü aktardı. Türkiye’nin özellikle stratejik değerleri yüksek olan pirinç, buğday, mısır gibi hububat ürünlerinde üretimi en üst seviyeye çıkarması gerektiğini belirten Erdoğan, böylece Türkiye’nin uluslararası pazardaki konumunu da güçlendireceğinin altını çizdi. Küresel değişimlerden görece daha az etkilenen Türkiye’nin kendi kendine yetebilme açısından birçok ülkeden daha şanslı konumda bulunduğuna da dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin daha kapsamlı tarım politikalarıyla ithalatçı ülkeler kategorisinden sıyrılabileceği kanısında olduğunu söyledi.

“ÇELTİĞİ EL DEĞMEDEN TEMİZLEYİP PAKETLİYORUZ”

2000 yılından itibaren teknoloji altyapılı bir atılım içine girdiklerini ve Türkiye’nin pirinç üretim merkezi olan İpsala’da kendi fabrikalarını kurduklarını söyleyen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “15 ton/saatlik kapasitesiyle Türkiye'nin en büyüklerinden olan çeltik işleme tesisimiz, 2008 yılında paketleme bölümünün de ilave edilmesiyle entegre bir üretim tesisi haline geldi. Fabrikaya yaptığımız son teknolojik yatırımla tarladan gelen çeltiği hiç el değmeden otomatik makinelerle temizleyip, ayıklayıp, paketleyerek tüketiciyle buluşturmaya başladık” açıklamasını yaptı.







kobiden.com

Ekleme Tarihi
17.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sezon Pirinçte hedef, satışlardaki pazar payını yüzde 30a çıkarmak, gıda tarım
Link: Sezon Pirinç’te hedef, satışlardaki pazar payını yüzde 30’a çıkarmak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız