Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ot ithalatında top Ekonomi Bakanlığı'nda

Kaba yem fiyatklarında başlayan yükselişe dönük tedbirler alınmaya çalışılıyor.

ANKARA - Kaba yem fiyatlarında son dönemlerde yaşanan aşırı yükselişin etkilerini azaltmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ot, sap, samanın gümrüksüz ithalat yönündeki kararında ikinci aşama da tamamlandı. İthalat yasağı 9 Ağustos'ta yönetmelikle kaldırılan ürünler için Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaraları belirlendi. Bundan sonraki aşamada, halen Ekonomi Bakanlığı'nda bulunan indirimli gümrük vergisi düzenlemesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Kaba yemde fiyatların aşırı yükselmesine rağmen talebin yine karşılanamaması üzerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca alınan gümrüksüz ithalat kararının hayata geçirilebilmesi için çalışmalar sürüyor. Bununla ilgili ilk olarak Ekonomi Bakanlığı'na yazı gönderildi. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde bekleyen düzenleme, önce Maliye Bakanlığı'nın da onay vermesi halinde Bakanlar kurulu Kararı haline getirilerek uygulamaya konulacak. Kararname oluşturma çalışmaları sürerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da teknik düzenlemeleri yerine getirdi. Bu kapsamda 9 Ağustos'ta Bitki Karantina Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Değişiklikle daha önce ithalatı yasak olan sap, saman, ot ve yaprak, ithali yasaklı ürünler listesinden çıkarıldı.

GTİP numaraları belirleniyor

Saman, ot, sap gibi ürünlerin gümrüksüz veya sembolik oranlı gümrükle getirilebilmesi amacıyla bu ürünler için GTİP numaraları da belirlendi. Yürürlükteki mevzuat uyarınca GTİP numarası bulunmayan ürünler ithal edilemiyor. Bakanlık, önceki gün il müdürlüklerine bir genelge göndererek ithalat sırasında yapılacak denetimler ile ithalat yapılabilecek gümrük kapılarını belirledi. Buna göre ithalat Artvin, Edirne, Hatay, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak illerinden yapılabilecek.

Genelgeye göre, ithalat yapmak isteyenler önce veteriner sınır kontrol noktasına ön başvuru yapacaklar. Ürünlerin sevkiyatı veteriner hekimler tarafından, halk ve hayvan sağlığı açısından belirlenen kriterler uyarınca yapılacak kontrollerden sonra yapılabilecek. Giriş yerlerinde veteriner kontrolü yapılmadan iç gümrüklere sevk edilen sap ve saman sevkiyatları için doğrudan uygunsuzluk kararı verilecek.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ot, ithalatında top, Ekonomi Bakanlığı, hayvancılık, tarım
Link: Ot ithalatında top Ekonomi Bakanlığı'nda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız