Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Greenpeace: Mal alan ülkeler GDO'yu istemedi

TGDF'nin 29 GDO'lu ürün için başvurusunu geri çekmesinin ardında, ihracat pazarlarından gelentepkinin de etkili olduğu iddia edildi.


İddianın sahibi olan Greenpeace, özellikle bölge ülkelerin GDO'lu ürün tartışmalarından bu yana "Sizin ürünlerinizde GDO varmış ya da GDO olacakmış. O yüzden almıyoruz" gibi bir algı taşıdıklarıni ileri sürdü.
 
 
İSTANBUL - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun (TGDF) 29 GDO'lu ürün için başvurusunu geri çekmesinin ardında dış pazarlardan gelen tepkinin de etkili olduğu iddia edildi. Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, Türkiye'de GDO konusundaki gelişmelerin dünyada çok yakından takip edildiğini söyleyerek, "Kampanya sürecinde özellikle bölgesel ihracatta bazı sıkıntılar yaşandığına şahit olduk. Bu sıkıntıların arkasından bölge ülkelerinin ‘Sizin ürünlerinizde GDO varmış ya da GDO olacakmış. O yüzden almıyoruz' gibi gerekçeler sunduklarını biliyoruz. Özellikle Irak ve Türki cumhuriyetlerde benzeri örnekleri gördük" açıklamasını yaptı. Gittikçe böyle bir algının oluşmaya başladığını belirten Dinç, "Ama şimdi Türkiye kendini GDO'suz gıda üreten bir ülke olarak tanıtma şansı yakaladı. Bu GDO'lu ithalat yapmanın kazancından çok daha büyük bir kazanç olacak. Türkiye tamamen GDO'lardan arınmış bir ülke rotasına giriyor" diye konuştu.
 
 
 
GDO camiası Türkiye'yi izliyor

Son gelişmelerle birlikte Türkiye'nin dünyadaki GDO lobisinin etkilerinden uzaklaşan bir çizgiye oturduğunu ifade eden Dinç, "GDO camiası Türkiye'yi çok dikkatle inceliyor ve izliyor. Milyar dolarlık
cirosu olan yabancı firmalar bu durumdan rahatsız" diyerek pek çok yabancı firmanın lobi faaliyetlerine devam edebileceğini öne sürdü. Dinç konuyla ilgili, "GDO'lu gıdaların ve tohumların yaygınlaşmasını isteyen başta Monsanto olmak üzere tohum firmalarını çok rahatsız ediyor bu karar. Söz ettiğimiz firmalar milyarlarca dolarını kamuoyu oluşturmak için ayırabilirler. Her ülkede de yapıyorlar. Bundan birkaç ay önce Türkiye'deki ABD'li ticaret müsteşarı GDO yasalarıyla ilgili, çok sert olduğu ve yumuşatılması, Türkiye'nin rekabette geri kalmaması gerektiği gibi açıklamaları oldu. Bu açıklamalarda Monsanto gibi firmaların lobi uzantısının olduğunu tahmin etmek zor değil" açıklamasını yaptı.

Biyogüvenlik Kurulu'nun Risk Komitesi raporlarına göre, AB'de Türkiye'de yasaklanan 24 ürünün üretim izni var. Risk Komitesi'nin bu süreçte önemli kararlar aldığını vurgulayan Dinç, "Risk Komitesi toplam 21 mısır ve 3 soyayı değerlendirmişti. Bu 24 tanenin tamamı AB'de izin almış genlerdi ama risk komitesi bu 24 taneden sadece 2 tanesine izin verdi. Dünyada ilk kez GDO' larla ilgili karar verme sürecinde bir bilimsel komite doğruyu yaparak ihtiyatlılık ilkesi doğrultusunda çalışma yaptığını deklare etti" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Greenpeace, Mal alan ülkeler, GDO, istemedi
Link: Greenpeace: Mal alan ülkeler GDO'yu istemedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız