Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bursa siyah incirine ihracat izni çıktı

BURSA - Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Taze (Siyah) İncir Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu'nca yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan kararla Bursa siyah inciri üreticilerine hasat ve ihracat izni verildiğini bildirdi. Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Bursa siyah incirinin kendine has rengi ve tadı ile bu alanda bir marka durumunda olduğunu kaydetti.


Türkiye'de siyah incir üretiminin yüzde 90'ını Bursa siyah incirinin karşıladığını belirten Çelik, "20 bin ton civarındaki yıllık üretiminin yüzde 80'i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Ülkemiz için böylesine önemli ve değerli olan Bursa siyah inciri, zirai ilaç ve ethephon kullanımı nedeniyle zarar görebilmektedir. Bu konuda bir dizi çalışmalar yürütülmüştür" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda Bursa Valiliği öncülüğünde de bazı çalışmalar yapıldığını anımsatan Çelik, şöyle devam etti: "Bu konuda düzenlenen bir panelle bahçe tesisi ve ilaç kullanımı, hasat, depolama ve ihracat aşamasında karşılaşılan sorunların çözüm yolları için sektör paydaşları ile fikir alış verişinde bulunulmuştur. Ayrıca 1 Ağustos 2012 tarihinde yayımlanan genelge ile ethephon kullanılmaması ve kesim-ihraç tarihleri ile ilgili olarak kişi, kurum ve kuruluşların görev tanımları ve sorumlulukları belirlenerek duyurulmuştur. Genelge kapsamında yürütülen çalışmalarda söz konusu yasaklı maddeyi kullananlar tespit edilerek, idari para cezası kesilmiştir."

Konuyla ilgili son bir gelişmeyi duyurmak istediklerini bildiren Çelik, "Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve İl Müdürlüğümüzün de temsil edildiği Taze (Siyah) İncir Toplama ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu'nca yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan kararla Bursa siyah inciri üreticilerine hasat ve ihracat izni verilmesi kararı alınmıştır" açıklamasını yaptı.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bursa siyah incirine ihracat izni çıktı, bursa, bursa siyah inciri, incir, siyah incir, ihracat
Link: Bursa siyah incirine ihracat izni çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız