Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gırgırla balık avına sınırlama getiriliyor 

ANKARA (CİHAN) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balık varlığının artırılması adına Marmara Denizi'nde gırgırla avlanmaya sınırlama getiriyor.


Bakanlık tarafından hazırlanan 'Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ' taslağı Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Tebliğde avlanma araçları ve yöntemleri başta olmak üzere avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin yeni düzenlemelere yer veriliyor.

Su ürünleri avlanma sezonunun başladığı 1 Eylül'de yürürlüğe girecek tebliğ ile 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor. Buna göre ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara'da; balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece'de bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılıyor. Yine bu bölgede kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık da yasaklanıyor.

GIRGIR AVCILIĞINDA 18 METRE OLAN DERİNLİK MESAFESİ 24 METREYE YÜKSELTİLİYOR

Tebliğin getirdiği önemli değişikliklerden biri de gırgır avcılığı derinlik mesafesi. Gırgır balıkçıları ile geleneksel kıyı balıkçıları arasında anlaşmazlıklara neden olan gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafe uygulaması, 24 metreye çıkarılıyor. Uygulamayla AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.

Yeni tebliğ balık nesillerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma yasak zamanlarına da değişiklik getiriyor. Buna göre avlanma boy uzunluğu kalkan için 40 santimeterden 45 santimetreye, levrek için 18 santimetreden 25 santimetreye, sinagrit için 20 santimetreden 35 santimetreye yükseltiliyor. Balıkların üreme zamanlarının dikkate alındığı yeni düzenleme ile bazı türlerde yasak dönemler değişiyor. Kalkan balığında 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönem 15 Nisan- 15 Haziran, dil balığında 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönem; 1 Ocak-1 Şubat olarak belirleniyor.

BALIKÇILARA AKDENİZ'DE YIL BOYUNCA TON BALIĞI YAKALAMA İZNİ

Daha önce yasak dönemde 1 ay av yapma istisnası tanınan ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına Akdeniz’de 6 mil dışında, yıl boyunca izin veriliyor. Göç balığı olan ton balıklarının avlanmasına imkan verilmek suretiyle ekonomiye kazandırılması ve balıkçıların yıl boyunca av yapabilmelerine imkan tanınıyor.

Alınan kararların uygulanabilirliği ve yönetimi açısından 20 Haziran’da yapılan Su Ürünleri İstişare Kurulunda tartışılan tebliğ, üniversiteler, araştırma kuruluşları, balıkçı örgütleri ve tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlandı. Bakanlık bu düzenlemede sürdürebilirliği esas alarak, su ürünleri avcılığının koruma ve kullanma dengesi gözetilerek yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda getirilen düzenlemelere uyumun sağlanması için yeni dönemde denetimlere daha fazla ağırlık verilmesi planlanıyor.

Ekleme Tarihi
17.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Gırgırla balık avına sınırlama getiriliyor, gıda tarım, avlanma, akdeniz, ton balığı
Link: Gırgırla balık avına sınırlama getiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız