Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındık İşçileri Bayramı Çadırlarda Karşılıyor


Doğu ve Güneydoğu illerinden Ordu'ya fındık toplamak amacıyla gelen geçici tarım işçileri bölgede hasat sezonunun devam etmesi nedeniyle Ramazan Bayramı'nı çadırlarda geçirecek.


Bölgeye çeşitli illerden gelen ve bir aydır Ordu'da bulunan yaklaşık 4 bin işçi ve çocukları Ordu Valiliği tarafından merkeze bağlı Uzunisa ve Perşembe ilçesi'ne bağlı Efirli köyüne kurulan geçici konaklama yerinde Ramazan Bayramlarını geçirmeye hazırlanıyor.

Ramazan Bayramı'nı çadırlarında ve fındık bahçelerinde geçirmek zorunda kalan işçilerden Osman Direkli (45), bu yıl ikinci defa ailesiyle birlikte Ramazan Bayramı'nı gurbette geçirdiğini söyledi.

10 kişilik ailesi ile Şanlıurfa'dan Ordu'ya fındık toplamak için geldiğini belirten Direkli, "Bayramı evimizden uzak, memleketimizden ayrı gurbette geçiriyoruz. Çadırlarda konaklayarak bayramı karşılıyoruz. Yapacak bir şey yok. Buraya ekmek parası kazanmak için geldik. Bu durumun böyle olacağını da biliyorduk. Halimizden şikayetçi değiliz ama içimizde bir burukluk var" dedi.

Bir diğer fındık işçisi Yasemin Kul (23) ise Ordu'ya akrabalarının yanı sıra kardeşleriyle birlikte geldiğini ifade etti.

Anne ve babasının Adıyaman'da kaldığını kaydeden Kul, şöyle devam etti:

"Bir aydır Ordu'da bulunuyoruz. Ramazan Bayramı'nın hasat dönemine denk gelmesi nedeniyle bayramı ailemizden ayrı geçirmek zorunda kalıyoruz. Geçen yıl da bayramı bu şekilde çadırda geçirmiştik. Maalesef gelecek yıl da bayramı gurbette geçireceğiz. En çok ailemden ayrı kaldığım için üzgünüm. Burada fındık toplayıp para kazandığımız için mutluyuz. Ancak bayramda anne, baba ve büyüklerimin elini öpemeyeceğimden dolayı üzüntülüyüm."

Bayramın birinci günü çadırda kalacaklarını diğer günler ise çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Nurettin Barbaras da, "Fındık üreticileri böyle istedi. Bizde hazırlığımızı ona göre yapıyoruz. İlk gün kaldığımız çadırlarda diğer işçilerle bayramlaşacağız. Daha sonraki günlerde ise fındık toplamaya devam edeceğiz. Ailemizden kilometrelerce uzaktayız. İnşallah en kısa sürede kendilerine kavuşacağız" diye konuştu.

-"Fındık işçilerinin kaderi böyle"-

Öte yandan fındık işçilerinin çadırda Bayram geçireceğine oldukça üzüldüğünü söyleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, şunları kaydetti:

"Maalesef gurbetten gelen fındık işçilerinin haline üzülmemek elde değil. İşçilerin kaderi böyle. Geçen yılda hasat döneminin bayrama denk gelmesi nedeniyle işçiler bayramı çadırlarda geçirmek zorunda kalmıştı. Bu yıl da öyle oldu. Gelecek yılda bu şekil olacak. İşçilerin tek derdi para kazanmak. Allah kendilerin sabır versin. İnşallah en kısa sürede sağ salim ailelerine ve memleketlerine kavuşurlar."

Avcı, işçi çocuklarının hasat süresince açılan kurslarla iyi vakit geçirdiğini, en azından gurbette yabancılık çekmediklerini sözlerine ekledi. (AA)

Ekleme Tarihi
19.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Fındık İşçileri, Bayramı Çadırlarda Karşılıyor, fındık, işçi, tarım
Link: Fındık İşçileri Bayramı Çadırlarda Karşılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız