Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Vezirköprü’de karpuz yetiştiriciliği arttı

SAMSUN (CİHAN) - Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, "Vezirköprü Sulama Barajı'nın faaliyete geçmesiyle birlikte bölgemizde kavun ve karpuz yetiştiriciliği yaygınlaştı. İlçemizde 2004 yılında 400 dekar civarında olan karpuz ekiliş alanının 2012 yılında 2000 dekarlara yaklaştı." dedi.


Güven, yaptığı açıklamada, "İlimizde kavun ve karpuz yetiştiriciliğinin önemli bir yeri var. Bafra ve Çarşamba ovalarında yoğun bir şekilde yetiştiricilik yapılıyor. Son dönemlerde Vezirköprü ilçemizde de tütün ve şekerpancarına alternatif olarak ve Vezirköprü Sulama Barajı'nın faaliyete geçmesiyle birlikte bölgemizde kavun ve karpuz yetiştiriciliği yaygınlaştı. İlçemizde 2004 yılında 400 dekar civarında olan karpuz ekiliş alanının 2012 yılında 2000 dekarlara yaklaştı. Bölgede yetiştirilen karpuz ve kavun da lezzet yönüyle tercih ediliyor. Vezirköprü Ovası Sulama Projesiyle birlikte yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanda sulama yapılacak olup, bu bölgelerde İl Özel İdaresi kaynaklı Sebzeciliği ve Meyveciliği Geliştirme Projeleri uygulanacak. Önümüzdeki yıllarda da bu projelere devam edilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi Mehmet Keskin ise önceleri tütün ve şekerpancarı yetiştiriciliği yaptığını, daha sonra kota uygulamaları ile birlikte tütün ve şekerpancarına alternatif olarak kavun ve karpuz yetiştirmeye başladığını anlatttı. Bölgenin iklimsel özellikleri ve toprak yapısında dolayı burada yetişen karpuz ve kavunların diğer bölgelere göre çok lezzetli ve kaliteli olduğunu ve çevre illerden özel talep aldığını ifade eden Keskin, "Vezirköprü karpuzunun tadı bir başka, öncelikle karpuzlarımız çok sulu ve kendine özgü bir aroması var. Bu özelliklerinden dolayı tüketici tarafından tercih edilmektedir. Karpuz ve kavun yetiştirirken kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Bizim kavun ve karpuzlarının aynı zamanda organik." ifadelerini kullandı.

Karacaören köyünde yetiştiricilik yapan Ahmet Tamalı, "Vezirköprü Ovası, Sulama Projesi'yle suya kavuştu. İlk defa 15 dekar alanda karpuz yetiştirmeye başladım, yetiştirdiğim karpuzları toptan ve perakende olarak sattım. Vezirköprü karpuzunun tadı ve lezzeti diğer karpuzlara göre çok daha iyi. Bu nedenle toptan 25 ya da 35 kuruşa, perakende ise 60 kuruş civarında alıcısı var. Seneye üretimini 2 katına çıkartacağım." dedi.

Ekleme Tarihi
19.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Vezirköprüde karpuz yetiştiriciliği arttı, gıda tarım
Link: Vezirköprü’de karpuz yetiştiriciliği arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız