Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kocaelili Üzüm Yetiştiricilerinin Görülmeye Değer Emeği 

Kocaelili Üzüm Yetiştiricilerinin Görülmeye Değer Emeği

KOCAELİ (İHA) - Sanayi kenti Kocaeli'nde büyük meşakkatle yetiştirilen çavuş üzümü, salkım salkım kağıtlanarak tüketiciye sunuluyor.


Sürekli sanayi haberleriyle gündeme gelen Kocaeli’de şehir merkezinin yanı başında yetiştirilen çavuş üzümleri, üreticilerin sene boyunca verdikleri büyük uğraşlar sonucu tüketicilere sunuluyor. Gölcük ilçesine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Hisareyn Mahallesi'ndeki üzüm bağından başlamak üzere olan üzüm hasadında kağıtlama sürecine girildi. Asmalardaki üzümlerin dayanıklığını ve lezzetini artırmak için salkımlar bağ sahipleri tarafından tek tek kağıtlanıyor. Kağıtlanan üzümlerin yemyeşil renklerini ve diriliklerini koruduğu, henüz kağıtlanmamış salkımların üzerinde ise şimdiden güneş lekelerinin olduğu ve sararmaya başladığı görüldü.

7 dönümlük bir alana yayılı üzüm bağının sahibi 78 yaşındaki Emine İnal, üzümleri güneşten ve böceklerden korumak için kağıtladıklarını belirterek, "Üzümleri olma zamanında güneşten korumak için kağıtlıyoruz. Yaşlıyım ama buraya gelince gençleşiyorum zevkle yapıyorum. Oruç bile etki etmiyor. Bizim de işimiz bu. Bu bağ 7 dönüm. Bütün salkımlar neredeyse tek tek elimden geçiyor’’ diye konuştu.

Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ulvi Aydın ise kağıtlama işiyle ilgili verdiği bilgide, "Bu bölgede yoğunlukla çavuş üzümü üretiyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız ürünümüzün kalitesini arttırmak. Üzümler olduğu zaman tek tek kağıtlama işleminden geçiriyoruz salkımları. Yaklaşık bir ay kağıtlı kalan üzümlerin hem dayanıklılığı artıyor hem de güneşten korunuyor. Böylece bağlarımızdan Kasım ayına kadar üzüm alabiliyoruz’’ ifadelerini kullandı.
 
Bu sene Ramazan ayına denk gelen kağıtlama işlemi için 40 ila 50 arasında yevmiye harcanıyor.

Eylül ayında toplanmaya başlanacak olan çavuş üzümleri İstanbul’un lüks semtlerinde kilogramı 5 ila 10 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Hayatlarını yetiştirdikleri üzümden kazanan bağ sahiplerinin gelecek yılki hazırlıkları ise bu yılki üzümlerin toplanmasının hemen ardından başlayacak.

Ekleme Tarihi
19.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: çavuş üzümü, üzüm, kocaeli
Link: Kocaelili Üzüm Yetiştiricilerinin Görülmeye Değer Emeği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız