Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kuraklık Mağduru Çiftçilerin Borçları Ertelenecek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, hükümetin 3 yıldır devam ettirdiği destekleme primi uygulamasının bu yıl sona erdiğini belirterek, "Konuyu sayın Başbakanımıza, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza, Hazineden Sorumlu Başbakan Yardımcımıza arz ettik, bu yıl da dekar başına destekleme devam edecek" dedi.


Akyazı Ticaret Odası ve Akyazı Ziraat Odası'nca Ticaret Borsası'nda düzenlenen bayramlaşma törenine katılan Bayraktar, ramazan ayının huzurlu geçmesi için TZOB'nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi.

Gıda ürünlerinde spekülasyonlara müsaade etmemek için güzel çalışmalar yaptıklarını anlatan Bayraktar, "İnsanlarımızın gıda güvencesini sağladık. Yapılan çalışmalar sonucunda ramazan ayında ciddi anlamada fiyat artışları olmadı. Halkımız her türlü gıdaya çok rahat ulaştı. Bizler uyarılarımızı ve takibini yaptık" şeklinde konuştu.

Ülkenin birlik ve beraberliğine nifak sokmak isteyenlere Türk milletinin fırsat vermeyeceğini ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin doğum sancıları yaşadığını belirterek, ülkesi için şehit olanlara baş sağlığı diledi.

Bayraktar, hükümetle önemli görüşmeler yaptıklarını kaydederek, "Hükümetin 3 yıldır devam ettirdiği destekleme primi uygulaması bu yıl sona eriyordu. Tarım sektöründe fındık üreticilerimizin beklentisi olan dekar başına 150 lira destekleme priminin devam etmesi konusunu Sayın Başbakanımıza, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza, Hazineden Sorumlu Başbakan Yardımcımıza arz ettik, bu yıl da dekar başına destekleme devam edecek" ifadelerini kullandı.

-Kredi borçları ertelenecek-

Kuraklıkta zarar gören çiftçilerin borçlarının da bir yıl erteleneceğine dikkati çeken Bayraktar, doğal afetlerin bazen kuraklık, bazen sel ve bazen de dolu olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bayraktar, çiftçilerin afetler nedeniyle zarar gördüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ziraat Bankası ile tarım kredi borçlarının yapılandırılması ile alakalı girişimlerimiz oldu. Olumlu sonuçlar aldık. Borçların yapılandırılmasıyla alakalı konu kararname aşamasında ve Bakanlar Kurulu'ndan çıkmak üzere, bayramdan sonra açıklanacak. 51 vilayette kuraklıkta zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası'na ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçları bir yıl boyunca ertelenecek.

Buğday ve mısırla alakalı olan beklentilerinizi de biliyorum, bu konuyu takip ediyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve Maliye Bakanımızla görüştük. 7,5 milyar liralık destekleme bütçesi çiftçilerimize dağıtıldı. Maliye Bakanlığı'ndan bununla alakalı ek bütçe istendi, bakanlık ek bütçeyle alakalı çalışmasını yapıyor. Bayramdan sonra görüşmelerimiz devam edecek, bu ödemeler yapılacak, bunu da merak etmeyin."

Bayraktar, yüzde 5 olan "tertibat kesintilerinin" yüzde 1'e indirildiğini anımsatarak, "Ziraat odasına kayıtlı olan çiftçilerimiz, BAĞ-KUR'a kayıtları olması münasebetiyle başka sahalarda çalışmak istediklerinde, 'kardeşim ziraat odasında olan kaydını sildir, çiftçiliği bırak, başka türlü seni çalıştıramayız' diyorlardı. Bu sorunu da yeni bir kanunla hallettik. Artık bütün çiftçilerimiz nerede istiyorlarsa çalışabilirler. Çalıştıkları kurum da sigorta primlerini öder. İşi bırakıp çiftçiliğe döndüğünde BAĞ-KUR'a devam eder, ziraat odasından artık kaydını sildirmeye gerek yok" diye konuştu.

Çiftçilikle uğraşan kadınları da odaya üye yapacaklarına dikkati çeken Bayraktar, "Hanımlarımızla alakalı önemli çalışmalar yapıyoruz, eğitim çalışmalarında katkı veriyoruz. Sosyal güvenlikle alakalı müracaat etmeleri halinde eskiye dönük borçlarının faizsiz şekilde yapılandırılmasını sağladık" diye belirtti.(AA)

Ekleme Tarihi
21.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kuraklık Mağduru Çiftçilerin Borçları Ertelenecek, çiftçi, bprç, erteleme, kuraklık
Link: Kuraklık Mağduru Çiftçilerin Borçları Ertelenecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız