Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İncir Fiyatları Üreticiyi Tatmin Etmiyor 

İncir Fiyatları Üreticiyi Tatmin Etmiyor

BURSA (İHA) - Sezonu 4 TL’den açan siyah incir bir hafta olmadan 2 TL’ye kadar gerilemesi üreticiyi tedirgin etti. 

Ülke genelinde siyah incir ihracatının yüzde 80'nini karşılayan Bursa'da sezonun yeni başlamasına rağmen kısa sürede fiyatların gerilemesi üreticiyi memnun etmedi. Çiftçi incirin rekolte bakımından iyi olduğunu söylerken, sezona tam başlamadan fiyatların kısa sürede aşağı çekilmesinden şikayet ediyor. Üreticiler bazı şirketlerin sezonun yoğun olduğu dönemde birkaç gün şirketleri kapattığını belirterek, inciri erken olgunlaştırmasını sağlayan hormon katkılı ‘Ethephon’ ilacının kullanılmasına karşı olduklarını söylediler.
 
Mudanya’nın Yörükali Köyü’nde çiftçilik yapan Savaş Taştan, “Fiyatlar 4 TL’den açıldı. Günler geçtikçe fiyatlarda gerileme meydana geldi. Sezonun başı olmasına rağmen fiyatlardan şikayetçiyiz. İncire ilaç atılmasına karşıyız. çevreden ilaç atılıyor diye duyumlar aldık. Bu durum fazla kontrol edilmiyor. Avrupa’ya giden incirin iç piyasada da değerlenmesini istiyoruz. Rekolte olarak mahsul çok güzel. Fiyatlarda inşallah rekolteyi tamamlar. Fiyatların sabit kalmasını istiyoruz. Ama bu durum gerçekleşmiyor. Şirketler bazen bizi mağdur bırakıyor. İncirin yoğun olduğu dönemlerde şirketler alım yapmıyor. Bu yüzden iç piyasaya göndermek zorunda kalıyoruz. İç piyasada da yoğunluk meydana geliyor. Şirketler iç ve dış piyasa çalışırsa daha güzel olur. İncirlere ilaç atılması ağaçlara zarar veriyor. Ağaçların zamanla kurumasına neden oluyor. İncirleri ilaçlardan koruyarak vatandaşlara organik şekilde sunuyoruz” dedi.

Sezonun başladığını belirten üreticilerden Halil Tetik, “İncir Bursa’da yetişen meyve. Bursa’nın bir sürü köyü olmasına rağmen her yerde yetişmiyor. Dünyada Bursa siyah inciri diye geçiyor. Sezonun güzel geçmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Fiyatların sabit kalmayıp durmadan değiştiğini dile getiren üreticiler, şirketlerin nazlı alım yaptıklarını söylediler.

Ekleme Tarihi
23.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: İncir, Fiyatları Üreticiyi Tatmin Etmiyor
Link: İncir Fiyatları Üreticiyi Tatmin Etmiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız