Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Domates Üretimi Beldenin Kaderini Değiştirdi


Murat Çoban - Son 6-7 yıldan bu yana seracılık faaliyetleri artan Çavdır ilçesine bağlı Söğüt beldesi, üretilen domatesin ülke genelinde rağbet görmesi sonucu göç veren bir belde konumundan göç alan konuma geldi.


Önceki yıllarda tarım alanlarında ağırlıklı olarak pırasa olmak üzere sebze üretilen 3 bin nüfuslu Söğüt'te, son yıllarda seracılık öne çıkmaya başladı. Antalya'nın Kumluca ilçesi başta olmak üzere başka yerlerde üretim yapan Söğütlü seracılar, 6-7 yıl önce seracılığı Söğüt'e taşımaya başladı.

Üretime başlayan seracıların başarılı olmaları üzerine beldede seracılık yapanların sayısı hızla artmaya başladı. Bu yıl beldede seracılık yapılan alan, bin dönüme ulaştı. Seracılığın gelişmesi üzerine göç veren bir belde konumundaki Sögüt, göç almaya başladı.

Beldedeki seralarda ise ağırlıklı olarak domates üretiliyor. Domatesin yanı sıra ise az miktarda ıspanak, barbunya, fasulye, lahana, kabak, salatalık ve biber gibi ürünler yetiştiriliyor. Beldede önemli istihdam kaynağı olan seralarda çalışmak amacıyla kent dışından gelenler de oluyor.

-Beldenin yüzde 60'ı seracılık yapıyor-

Söğüt Belediye Başkanı Salih Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldedeki tarım alanlarında önceki yıllarda ağırlıklı olarak pırasa yetiştirildiğini, ancak bunun çiftçiye önemli bir gelir getirmediğini söyledi.

Beldenin daha önce göç verdiğini anlatan Yavuz, "Beldemizde son 6-7 yıldan bu yana seracılık gelişmeye başladı. Seralarda başka ürünler yetiştirilse de özellikle domates üretimi yapılıyor. Beldemizde üretilen domatesin Türkiye'nin bir numaralı domatesi olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü oldukça kaliteli domates üretiliyor" dedi.

Beldede gelişen seracılığın istihdam da oluşturduğunu vurgulayan Yavuz,

"Söğüt'te işsizlik bulunmuyor. Çevre ilçelerden, beldelerden ve köylerden çalışmak için günde 300 civarında işçi geliyor. Buna rağmen hala işçi sıkıntımız var. Seracılık ve domates üretimi beldemizin kaderini değiştirdi" diye konuştu.

Yavuz, beldenin yüzde 60'ının seracılıkla geçimini sağladığını belirterek, kasabada seracılığın hızla geliştiğini, çok kısa bir zamanda bu rakamın yüzde 90'Lara çıkacağını kaydetti.

-Beldede üretilen domatesin en düşük fiyatı 1 lira-

İl genelinde kent merkezinin dışında halin sadece ilçelerinde olduğunu bildiren Yavuz, şunları söyledi:

"Geçen yıl 20-25 bin ton civarında domates üretimi yaptık. Bu sene halimizin hizmete girmesi üretilen domatesi de artıracak. Geçen yıl 2 milyon domates fidanı dikilmişti. Bu yıl yaklaşık 30-35 bin ton domates, 2-3 bin ton salatalık, bin ton civarında da diğer ürünlerin üretilip satılmasını öngörüyoruz. Gelecek yıl ise hedefimiz 50 bin ton domates üretmek.

Domateste ortalama taban fiyat 85 kuruş. Ancak kaliteli olduğundan dolayı bölgemizdeki domates en düşük 1 liraya satılıyor. Bir dönüm seradan 15-20 ton arasında domates alınabiliyor."

Söğüt'te yetişen domateslerin farklı olmasının nedeninin, beldenin bin 400 rakımlı bir yayla olması olduğunu vurgulayan Yavuz, beldede gündüz havanın sıcak olduğunu, ama gece sıcaklığın oldukça düştüğünü, bundan dolayı seradaki domateslerin çok sert ve dolgun olduğunu kaydetti.

Yavuz, bu nedenle kaliteli ile verimi çok güzel olan domatesin ulaşım sırasındaki dayanıklılığı ve raf ömrünün fazla olması sebebiyle İstanbul ve Ankara'daki tüccarlar tarafından oldukça tercih edildiğini vurguladı.

Salih Yavuz, hükümetin seracılık yapanlara önemli destek verdiğini dile getirerek, "Faizler düşük olduğu için vatandaş 7 yıl vadeli kredi alıyor ve serasını yapıyor. Vatandaşımız istedikten sonra 7 yılda ödeyeceği krediyi 2 yılda kapatabilir" dedi.

Söğüt halinde paketleme işi için Hatay'dan gelen Hayriye Kartal da Hatay'da bu tarz iş bulamadıkları için beldeye geldiklerini söyledi.

Beldede seracılık yapan Mehmet Çelik ise artık Türkiye piyasasında domateste herkesin gözünün Söğüt'e olduğunu ifade etti. (AA)

Ekleme Tarihi
24.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Domates Üretimi Beldenin Kaderini Değiştirdi, domates, çavdır, söğüt
Link: Domates Üretimi Beldenin Kaderini Değiştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız