Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Selden sonra Samsun çiftçisini bir de tırtıl vurdu

SAMSUN (CİHAN) - Aşırı yağışlar nedeniyle zor günler geçiren Samsunlu çiftçilerin bir diğer kabusu da fındık ve meyvede rekolteyi önemli ölçüde düşüren tırtıllar oldu.


Çarşamba ve Terme ilçelerini istila eden tırtıllar, bölgedeki fındık ağaçları ile meyve ve diğer ağaçların kurumasına neden oldu. Tırtıl, diğer bir adıyla Amerikan kelebeğinin meyve ve ağaçların baş düşmanı olduğunu kaydeden Terme’ye bağlı Gölyazı Belediye Başkanı İsa Baş, "Bu Amerikan kelebeği, bahar ayından itibaren, hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde olağan üstü çoğalmayla tüm bitkilerin canlı varlıkların, ağaçların, bitkilerin yapraklarını yiyip olağan üstü bir şekilde tüketmekte. Yaprakları yiyen tırtıllar, meyvelerinin oluşumunu etkiliyor. Böylelikle bölgedeki rekolteyi de düşürüyor." dedi. Bu sene aşırı yağışlar ve oluşan seller nedeniyle meyvelerin zarar gördüğünü vurgulayan köylüler, son olarak ürünleri tırtılın istila etmesiyle ikinci bir vurgun yediklerini kaydetti.

Ektikleri ve bekledikleri ürünün semeresini bir yıl sonra almaya kalkınca, kötü bir manzarayla karşılaştıklarını belirten çiftçilerden Mustafa Köse ise, "Tırtılın nerden geldiğini ben size şöyle anlatayım. Amerika'dan 25 sene önce buraya ithal tohum geldi mısır. 25 sene önce burada böyle bir şey yoktu. 25 senedir biz bununla boğuşuyoruz. Ne meyve, nede fındık ağaçları kaldı. Meyveleri hep sardı. Yılda 2 kere üreme yapıyor. Vatandaş bunu ilaçlama yapıyor yalnız, devletin ormanlık arazilerinde tekrar bunlar sıyırılıyorlar. Buralarda ilaçlama yapılmadığı için tekrar her tarafı sarıyor." diye konuştu.

Ekleme Tarihi
23.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Selden sonra Samsun çiftçisini bir de tırtıl vurdu, gıda tarım
Link: Selden sonra Samsun çiftçisini bir de tırtıl vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız