Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ordu’da Ana Arı Sorunu 

Türkiye’nin En Çok Bal Üretilen İli Ordu’da Ana Arı Sorunu Yaşanıyor 
Yetkililer, Her Yıl 220 Bin Ana Arıya İhtiyaç Duyulduğunu Belirttiler

ORDU (İHA) - Türkiye’nin en çok bal üretilen ili Ordu’da her yıl 220 bin ana arı ihtiyacı ortaya çıktığı, bölgesel şartlara uygun damızlık ana arı üretilmesi gerektiği belirtildi.


Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Ordu Tarım ve Hayvancılığının Sektörel Değerlendirmesi’ konulu araştırma raporunda, il genelinde 502 köyde yaklaşık 3 bin arıcı ailesi ve 436 bin adet arı kovanı bulunduğu kaydedildi.

Yılda 10 bin tonu aşkın bal üretildiği belirtilen raporda, sektörün en büyük ihtiyacının ‘ana arı’ olduğu vurgulandı. Her yıl 220 bin ana arı ihtiyacı olduğu belirtilen raporda, “En geç iki yılda bir kovanın ana arısının değiştirilmesi gerekmektedir. İlimizde 436 bin 142 arılı kovanın her yıl 220 bin Kafkas ana arıya ihtiyacı bulunmktadır. Ana arı ihtiyacının karşılanabilmesi için ana arı işletmesi kurulmalıdır” denildi.

Damızlık ana arı sorununun çözümünde hassas olunması gerektiği de belirtilen raporda, “Damızlık ana arı sorununun çözümünde yapılacak yanlışlıklar üretici düzeyinde önemli verim kayıplarına neden olacak, ülke arıcılığında verimliliğin artmasını engelleyecek ve gelecek için gen kaynaklarını olumsuz etkileyecektir” uyarısında bulunuldu.

“RASTGELE İLAÇLAMA YAPILIYOR”

Söz konusu raporda ayrıca arıcıların hala bilinçsiz ve zamansız ilaçlama yaptıklarına da dikkat çekildi. Raporda, bu konu şöyle dile getirildi: “Arıcılarımız hala bilinçsiz ve zamansız ilaçlamalar yapmaktadır. Arıcılarımızın birçoğu rastgele ve ruhsatsız ilaçlar kullanmaktadır. Bunlarda balın pazarlanmasında ciddi sıkıntılara sebep olmaktadır. Arıcılarımız mutlaka zamanında, uygun dozda ve ruhsatlı ilaçlar kullanarak ilaçlama yapmalıdır.”

Ekleme Tarihi
25.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Orduda Ana Arı Sorunu, gıda tarım
Link: Ordu’da Ana Arı Sorunu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız