Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İhracatçıların beyaz haşhaş ihtiyacının %15’ini Akçetin karşılıyor

Akçetin, “Firmamız, ihracatçı firmaların beyaz haşhaş temininin yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor” dedi


Beyaz haşhaşın son 10 yıldaki en yüksek üretim yılının 2011 olduğuna işaret eden Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Akçetin, firmanın yıllık cirosunun yaklaşık yüzde 50’sini buradan elde ettiğini söyledi. Akçetin, “Firmamız, ihracatçı firmaların beyaz haşhaş temininin yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor” dedi

İhracatçı firmalara beyaz haşhaş temini konusunda çok iyi durumda olduklarını ifade eden Akçetin Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Akçetin, firmanın yıllık cirosunun yaklaşık yüzde 50’sinin buradan elde edildiğini söyledi.

1960 yılında kurulan firmanın 2000’li yıllarda sektörde adını duyurduğunu dile getiren, bugün Türkiye markası haline geldiklerini vurguladı. Firmanın 2009 yılından itibaren kurumsallaşma yolunda attığı ciddi adımlarla sektördeki yerini aldığını kaydeden Akçetin, bugün Türkiye’nin yedi bölgesinde kendi markalarıyla yer aldıklarını söyledi.

Akçetin, “Firmamız, ülkemiz bakliyat pazarında yaklaşık yüzde 7’lik bir paya sahip olmakla beraber, ihraç edilen yağlı tohumlar arasında beyaz haşhaşta ise, ihracatçı firmaların mal temininin yaklaşık yüzde 15’ini karşılamaktadır” dedi. 2010 yılında yaptıkları yatırımlarla kalite standartlarını en üst seviyelere çıkardıklarını belirten Akçetin, günlük üretimlerini de 30 tondan 100 tona çıkardıklarını vurguladı.

“Türkiye’de ithal pazar hakim”

Fastfood beslenme alışkanlıklarının artmasının satışların düşmesine ve üretim maliyetlerinin hızla yükselmesinin de bakliyat ithalatının artmasına neden olduğunu vurgulayan Rafet Akçetin, sözlerine şöyle devam etti: “İthal bakliyat girişine 2008 yılına kadar sadece aralık ayında izin verilirken, 2008’den sonra bu sınırlamanın kaldırılması, ülkemize her daim ithal ürün girmesine sebep olmuştur. Bu durum da üreticiden tüketiciye her kesimi zarara uğratmakta ve ciddi gelir kayıplarına, lezzet ve damak tadında da farklılaşmalara neden olmaktadır.

Bakliyatta en çok ithalat, Çin’den yapılmaktadır. Yurtdışından gelen mallar, ülkemizde yetişen ürünlerin damak tadını bırakmamakta, ancak paketli ürünlerde satılan bu ürünler sanki Türk menşei gibi satıldığından, kalitesiz ve lezzetsiz ürünlerde tüketicinin bakliyattan uzak durmasına ve nihayetinde satış rakamlarının hissedilir oranda düşmesine sebep olmaktadır. Bakliyatta, ithal memleketi olan Türkiye’de diğer bakliyat firmalarında olduğu gibi ihracat pek mümkün olmuyor.”

Beyaz haşhaş üretiminin yüzde 98’i Hindistan’a

2010 yılında yaklaşık 4 bin 500-5 bin ton olan bakliyat alım-satımlarının geçen yıl 2 bin- 2 bin 500 tonlara kadar gerilediğini ancak haşhaş ve kimyon gibi yağlı tohumlardaki iş hacminin en yüksek seviyelere ulaşmasıyla cirolarında gözle görülür artış sağladıklarını belirten Rafet Akçetin, “2011, beyaz haşhaşın son 10 yıldaki en yüksek üretim yılı olmuştur.

Türkiye’nin 2011 yılı kuru fasulye üretimi 150 bin ton, beyaz haşhaş ise 30 bin ton civarında olmuştur. 2012 yılında ise çetin geçen kış şartları nedeni ile çiftçinin yüzü pek gülmemiştir. Bu yıl toplam beyaz haşhaş üretiminin 3 bin 500 ton civarında olması beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen sektörde iyi bir yerde olduklarını dile getiren Akçetin, “Üretiminin yüzde 98’e yakın bir kısmının Hindistan’a ihraç edildiği beyaz haşhaşta, ihracatçı firmalara mal tedariki hususunda çok iyi durumdayız. Yıllık ciromuzun neredeyse yüzde 50’sini buradan elde etmekteyiz” diyerek sözlerine son verdi.








kobiden.com

Ekleme Tarihi
25.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İhracatçıların beyaz haşhaş ihtiyacının yüzde15ini Akçetin karşılıyor, gıda tarım
Link: İhracatçıların beyaz haşhaş ihtiyacının yüzde 15’ini Akçetin karşılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız