Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Moldova Ekonomisini 120 Milyon Dolar Zarar Bekliyor

2012 yılında şiddetli kuraklığın Moldova ekonomisine verdiği zarar, ön verilere göre, 1,5 milyar ley (120 milyon dolar) olacak ve ülke beklenen tarım üretiminin yüzde 15-20 kaybedecek.


Moldova Bilimler Akademisi'nin (MBA) bildirdiğine göre, 2012 yılındaki kuraklığın ekonominin gelişimine etkisinin analizini, MBA'nın talebi üzerine Ekonomi, Finans ve İstatistik Enstitüsü uzmanları diğer özel bilimsel-araştırma enstitülerinden bilim adamları ile birlikte gerçekleştirildi.

Uzmanlar, Ağustos ortasında tüm ülkede yağmurlar yağmasaydı, kuraklık bazı yerlerde şiddetliydi kayıplar boyutunun çok daha büyük olacağını kaydetti. Ağustos ayında hafif bir iyileşmeye rağmen, Mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, sebze ve diğer tarım ürünlerinin kayıplarını doldurulamayacak ve beklenen hasat hacminin yaklaşık yüzde 30 ve daha fazlasını oluşturacak.

Raporda, ekim alanlarının ve dolayısıyla birinci grup tahıllarda hasat miktarının azalmasına yol açan geçen sonbahar kuraklığına göre, bu yaz 2012 kuraklığı Moldova hububat piyasasındaki durumu daha da şiddetlendirecek, şimdiden buğday, Mısır ve diğer ürünler için piyasa fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 30-35 oranında bir artış kaydedildi. Yem buğday fiyatında artışın et, süt ve yumurta fiyatlarında zincirleme bir artışa yol açacağı beklenmekte. Önceki yılların tecrübesine dayanarak, yeterli miktarda yem buğdayının olmaması nedeniyle domuz ve kümes hayvanları sayısında yaklaşık yüzde 15-20 oranında bir azalma ve büğük baş sığır sayısında yaklaşık yüzde 10-15 bir azalma olacak. Bu da iç piyasada et ve et ürünleri fiyatının5-6 ay sonra artışına yol açacak.

Bilim adamlarının belirttiği gibi, tarımsal üretimde azalma ve hayvan sayısında düşüş kırsal alanlarda işçi sayısını azaltacak. Ülkede gıda ürünlerinin geniş yelpazesinde fiyat artışının 2012 yılı II. yarısında enflasyon seviyesini yüzde 1.5 - 2 artırması beklenmekte.

2012 kuraklığından sadece Moldova değil, diğer ülkeler de önemli kayıplar yaşadı. Özellikle bu durumdan ABD, Rusya, Ukrayna ve diğer büyük tahıl ihracatçıları en çok zararı gördü. ABD'nin en büyük borsalarında buğday fiyatları Temmuz ayında ton başına 250'den 350 dolara kadar çıkarak yüzde 40 oranında yükseldi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Moldova Ekonomisini 120 Milyon Dolar Zarar Bekliyor, Moldova, kuraklık, tarım, küresel ısınma
Link: Moldova Ekonomisini 120 Milyon Dolar Zarar Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız