Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk üzümlerinde tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiası -Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Satıcı: -''Söz konusu dönemde Avrupa Birliği'ne sevk edilen ürünlerden alınan bildirimler AB standartlarının oldukça altındadır''

ANTALYA (A.A) - Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Almanya'da Türk üzümlerinde yapılan incelemede yüksek oranda tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiaları ile ilgili olarak, ''Söz konusu dönemde Avrupa Birliği'ne sevk edilen ürünlerden alınan bildirimler AB standartlarının oldukça altındadır'' dedi.
     Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde ulusal basında çıkan ve Almanya'da Greenpeace'yi kaynak göstererek Türk üzümlerinde yüksek oranda kalıntı bulunduğunu belirten haberlerin tamamen gerçek dışı olduklarını belirtti.
     Greenpeace tarafından aynı ithamların bir önceki yılın verileri kullanılarak mart ayında da yapıldığını bildiren Satıcı, söz konusu ihracatçı firmalar ile yapılan görüşmelerde üzüm sevkıyatlarının daha yeni başladığı, söz konusu ürünlerin ihracatından önce hem Türkiye'de hem de Almanya'da gerekli analizlerden geçirdiklerinin anlaşıldığını kaydetti.
     Bahse konu firmaların sektörde faaliyet gösteren önemli ihracatçılar olduklarını, bu tür yıpratma amaçlı haberlerin rakip ülkeler tarafından organize edildiğinin aşikar olduğunu dile getiren Satıcı, şunları kaydetti:
     ''Ayrıca bazı laboratuvarların da dönem dönem benzer tutumlar sergiledikleri, ancak amaçlarına ulaşamadıkları tarafımızdan bilinmektedir. Türkiye yaş meyve sebze sektörü bu yıl 1 Ocak ile 26 Ağustos tarihleri arasında toplam 1 milyar 281 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Söz konusu ihracatın 378 milyon dolarlık bölümü Avrupa Birliği ülkelerine, 423 milyon dolarlık kısmı ise Rusya Federasyonu'na yapılmıştır. Bahse konu ihracat gönderimlerinin tamamı Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın titiz ve detaylı denetimlerinden geçmekte, firmalarca kendi analizleri yapılmakta, ayrıca alıcılar tarafından da analize tabi tutulmaktadır. Detaylı analizler sonucunda uygun bulunan ürünler ihracata konu olabilmekte, aksi takdirde ürünün ihracatı mümkün olmamaktadır. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği'ne sevk edilen ürünlerden alınan bildirimler AB standartlarının oldukça altındadır.''
     Satıcı, anlaşılacağı üzere Türkiye'den yaş meyve sebze ürünlerinin ihracatının tamamıyla denetim altında gerçekleştiğini, dünya standartlarında ürün kalitesi ve ürün güvenliği koşulları karşılanarak pazara sunulduğunu vurgulayarak, bu çerçevede Greenpeace tarafından basına yansıtılan haberlerin bilimsel gerçeklikten uzak, yanıltıcı ve yanlı bir tutum olduğunu kaydetti.
    

Ekleme Tarihi
27.08.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türk üzümlerinde tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiası,Mustafa Satıcı
Link: Türk üzümlerinde tarım ilacı kalıntısı bulunduğu iddiası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız