Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aydın'dan İncir İhracatı

Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 28 Temmuz'dan bu yana 59 bin 686 kilogram incir ihracatının yapıldığını bildirdi.


Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Aydın'ın "milli meyvesi" incirin ihracatının sürdürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, "İlimizden 2012 yılının ilk taze incir ihracatı 28 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilmiş olup halen devam etmektedir. İlk ihracattan bugüne kadarki sürede 12 bin 800 kilo sarılop, 46 bin 86 kilo siyah incir olmak üzere toplam 59 bin 686 kilo incir, değişik ülkelere ihraç edilmiştir" bilgisi verildi.

İhracat kontrollerinin görevli inspektörler tarafından yapıldığı, geriye doğru izlenebilirlik adına, üretici kayıt defterlerinin aranarak hangi bahçelerden, ne kadar miktarda ürünün ihraç edildiğinin öğrenileceği kaydedildi.

Aydın'ın iklim ve toprak yapısının, bölgeye has olan sarılop çeşidi ile taze üretimi yapılan siyah incir için ideal özellikleri taşımakta olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İncir yetiştiriciliği için uygun olan bu güzel koşullar sayesinde siyah incirde herhangi bir kimyasal kullanılmaya gerek kalmadan önemli bir erkencilik de sağlanmaktadır. Bu durum Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerinin belirledikleri hasat tarihlerinden de anlaşılmaktadır. 2011 yılında Ege Bölgesi taze siyah incir hasadı için belirlenen tarih 31.07.2011, aynı yıl Bursa bölgesindeki Bursa siyah inciri için hasat tarihi ise 02.09.2011 olarak belirlemiştir. Ege bölgesindeki 2012 yılı taze siyah incir hasadı için belirlenen tarih ise 26.07.2012'dir. İlimizde son yıllarda siyah incire karşı ilginin artmasıyla birlikte yeni bahçe tesisleri de artmaya başlamıştır. Siyah incir dikim alanlarının dağınık olmasından ziyade belli bölgelerde yoğunluklu olarak artması özellikle ihracatçıların mal temininde zorlanmayacakları için pazarı daha cazip hale getirecektir. Ayrıca bu bölgelerde işletmeciler ve ihracatçılar tarafından soğuk hava ve paketleme tesislerinin kurulması, gerek bölge halkı için iş imkanlarının artmasına, gerekse üreticilerin ürünlerini daha iyi fiyata pazarlama imkanları bulmasına neden olacaktır." (AA)

Ekleme Tarihi
28.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aydın, İncir, İhracatı, meyvecilik,
Link: Aydın'dan İncir İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız