Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mısır Piyasaları
 
Türkiye’nin ihtiyacı olan mısırın yaklaşık yarısını üreten Adana’da mısır hasadı yoğun olarak başlamıştır. Dünyanın en büyük mısır üreticisi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri’nde son 50 yılın en büyük kuraklığı neticesinde mısır fiyatları dünyada rekor seviyelere ulaşmıştır. Şu anda Mersin teslimi ithal mısır fiyatı gümrük masrafları ve ithal fonu hariç 360 Dolar/Ton, yani 650 TL/Ton’dur. Yurt dışındaki mısır fiyatlarının kısa süre içerisinde daha da artacağı tahmin edilmektedir.

Dünya fiyatları rekor seviyelerde seyir ederken dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullanan, maliyetleri her yıl enflasyon oranlarının üzerinde artan ve geçen yıla göre en az % 20 verim kaybı olan mısır çiftçimiz, mısır piyasalarının 540 TL/ton civarında oluşmasına büyük tepki göstermektedir.
 
Yem fiyatlarına, dünyadaki hammadde fiyatlarındaki artışı örnek göstererek üst üste zam yapan yem sanayisinin, dünyanın en kaliteli mısırına geçen senenin altında fiyat teklif etmesi üreticilerimizin tepkisini çekmektedir. Her fırsatta, üreticilerle işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen ve bizlere ucuz maliyetle üretilen, dünya mısır fiyatlarını örnek gösteren nişasta sektörü ise açıkladığı fiyatla samimiyetten maalesef uzak kalmıştır.

Sayın Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımız ve Toprak Mahsulleri Ofisi yönetimi ile yapmış olduğumuz görüşmelerde üreticimizin bu fiyatlarla mağdur olduğunu ve mısır alım fiyatının açıklanarak piyasalara acilen alım yönünde müdahale edilmesi gerektiğini bildirdik. Piyasaları yakından takip ettiklerini ve fiyatın yakında açıklanacağı bilgisini de memnuniyetle aldık. Umuyoruz ki açıklanacak fiyat çiftçimizin beklentilerini ve alın terini karşılayacak miktarda olacaktır.

Mısır üreticilerimizin bu bilgiler ışığında malını pazarlamasını ve imkanı varsa malını bir süre daha bekletmesinin daha doğru olacağı kanaatiyle tüm üreticilerimize bereketli ve kazançlı bir hasat dönemi dileriz.
Saygılarımızla,


Mutlu DOĞRU
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı

Ekleme Tarihi
28.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Mısır Piyasaları, mısır, Mutlu DOĞRU, Adana Çiftçiler Birliği,
Link: Mısır Üreticisi TMO'dan Müdahale Fiyatı İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız