Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Modern Sulamaya Geçmemiz Lazım

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, iklime bağlı tarımdan ayrılarak modern sulama yöntemlerinin ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.


Şenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tarımsal verimliliğinin yağışlara bağlı olduğunu ve modern tarıma geçişle bu düşüncenin ortadan kalkacağını anlattı.

"Şu anki yağışlar gerçekten çok sevindirici" diyen Şenoğlu, "Yeni yeni ektiğimiz ürünler vardı. Marul gibi sebzelerin ekimini yeni yaptık. Bu yağmurlarla ürünlerimizin gelişimi hızlanacak. Bu anlamda son yağmurlar çok iyi geldi" ifadelerini kullandı.

Şenoğlu, yaz aylarındaki yağmurların çiftçiler için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, yağışlarla tarımsal verimliliğin artacağını bildirdi.

Yağışların birkaç gün boyunca süreceğine işaret eden Şenoğlu, "Eğer yağmasaydı kuraklık meydana gelirdi. Bu yıl da çok şükür yaz döneminde iyi bir yağış aldık. Bu da çiftçilerimizi mutlu etmeye yetti yani" dedi.

Şenoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaz yağmurları ürün fiyatlarında da çok etkili oluyor. Yağmur yağmadığı taktirde biz de sulamaya ekstradan harcama yapacağız. Böyle yaz yağmuru olunca maliyetimiz azalır ve bu ürünün fiyatına yansır. Bu anlamda çiftçi kadar tüketici de sevinmeli bana göre. Yani ülkemizdeki herkes için iyi bir gelişme bu yağışlar."

-"İklime bağlı tarımdan ayrılmamız gerekiyor"-

Türkiye'nin önemli bir tarım bölgesi olduğunu vurgulayan Şenoğlu, modern sulama sisteminin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Şenoğlu, ülke genelinde sulama projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye kadar güzel bir iklimin olduğu yerde sulama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda ülkemizin büyük bölümünde tarım alanları suya hasret kalıyor. Yani iklimimiz çok iyi ama bunu değerlendiremiyoruz" diye konuştu.

"İklime bağlı tarımdan ayrılmamız gerekiyor" diyen Şenoğlu, şunları söyledi:

"Artık modern sulama yöntemlerinin ön plana çıkması lazım. Bunun için de herkesin desteğine ihtiyacımız var. Modern sulama sayesinde hem masraflarımız azalacak hem de fiyatlar düşecek. Bunun için gereken yapılmalı. Sulama konusunda yapılan çalışmalar artırılmalı. Kaç yıldır sulama projelerini tamamlayamadık yani." (AA)

Ekleme Tarihi
29.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Modern, Sulama, Geçmemiz Lazım, tarım, meyve, sebze, sakarya, ziraat
Link: Modern Sulamaya Geçmemiz Lazım




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız