Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pamuk, Burhan Cahit Bingöl 

Bingöl'ün Pamuk Yorumu

GAZİANTEP (İHA) - Pamuk fiyatlarında kaydedilen gerilemenin pamuk ekim alanlarının azalmasına ve buna bağlı olarak üretimin gerilemesine yol açtığını ifade eden Ulusal Pamuk Konseyi üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, açıklamalarda bulundu.


"ABD Tarım Bakanlığı'nın tahminlerine göre Türkiye’de bu yıl pamuk ekim alanı ve üretiminin yüzde 13 azalması bekleniyor" diyen Bingöl, "Ancak şu an itibariyle bizim tahminimiz yüzde 30 civarında. Sıkıntılardan dolayı 1 milyar dolarlık bir zarar söz konusu. Türkiye’de pamuk biterse beraberinde tekstil de biter" dedi.

Yapılan araştırmalara göre bu yıl Türkiye’de pamuk ekili alanın 420 bin hektar ve beklenen rekoltenin 630 bin tona (2.89 milyon balya) düşeceğinin ortaya çıkmasıyla harekete geçen pamuk sektörünün önde gelen isimlerinden Şahin Pamuk Enerji A.Ş., sektörle ilgili sorunların acil çözümü için hükümete yönelik çağrılarını yeniledi. Ulusal Pamuk Konseyi üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, üretimin desteklenmesi gerektiğini, aksi halde istihdamın lokomotif sektörlerinden tekstilin de riske gireceğini vurguladı. Bingöl, "Türkiye’de pamuk üretimi biterse tekstil de biter. Hal böyle olunca işsizlikle birlikte kaos yaratır" diye konuştu.

Pamuk sektörünün sorunlarının çözümü için öncelikle üreticinin sorunlarına el atılması gerektiğini belirten Bingöl, "Pamuğa sahip çıkmak zorundayız. Bu sektör birçok sektörün lokomotifi durumunda. Üreticinin öncelikle sorunlarına eğilmek zorundayız. Üretimi arttırmak için ilk olarak şu anda 46 kuruş olan pamuk prim desteğinin 70 kuruşa çıkarılması gerekir" ifadelerini kullandı. Pamuk sektörünün canlanabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu aktaran Bingöl, "Organik pamukta da 250 kuruş olan desteği devlet 100 kuruşa indirdi, bunun mutlaka 250 kuruşa çekilmesi gerekir. Böylece daha fazla tonlarda pamuk üreterek Çin, Hindistan, Pakistan’la rekabet edilebilir. Türk pamuğunun dünya piyasalarındaki rekabet gücünün artması tekstil sektörünün de rekabet gücünü destekler. Pamuk sektöründe yaşanan sıkıntıların Türk pamukçusuna verdiği zarar, 1 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bu nedenle tek balya sistemine geçilmesi gereklidir" dedi. Bu yıl pamuk üreticilerini küresel ısınmanın da olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Bingöl, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Türkiye için önemli bir istihdam kaynağı olan pamuk üreticiliğinin bitmesi terör odaklarının da işine gelecektir. İşsizlik terörü besleyen en önemli olaylardan birisidir. İstihdam alanlarının daralması toplum içi huzursuzluğa neden olacağı gibi, bu sektörden geçimini sağlayanların tabiri caizse ocaklarına incir dikilecektir. Türkiye’nin verimli tarım toprakları ise kendi kaderine terk edilecek ve çiftçiler bu sektörü zarar ettikleri için bırakacaktır."

Ekleme Tarihi
29.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pamuk, Burhan Cahit Bingöl
Link: Bingöl'ün Pamuk Yorumu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız