Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sertifikalı tohumla yüzde 25 verim artışı

TİGEM, çiftçiyi sertifikalı tohum kullanımı konusunda özendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla tanıtım kampanyası düzenledi.


ANKARA - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), çiftçiyi sertifikalı tohum kullanımı konusunda özendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla tanıtım kampanyası düzenledi.

Bu kapsamda ''işin sırrı tohumda, daha az tohumla daha fazla ürün, sertifikalı tohumda artı 25 daha fazla verim'' sloganlarıyla bir reklam filmi hazırlayan TİGEM'in, tanıtım ilanları da 35 ilde billboardlarda yerini alacak.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, TİGEM'in uzun yıllardan beri tohumculuk işi yaptığını belirtirken, kurumun Türkiye'deki sertifikalı tohum üretiminin yaklaşık yarısını tek başına karşıladığını ifade etti.

Kurum olarak bu yıl anlayış değişikliğine giderek sertifikalı tohum konusunda tüm bayilere çeşitli kriterler, kota sistemi getirdiklerini ve bayilere ciddi avantajlar sağladıklarını anlatan Bilden, ''Mesela bayilerimizin araçlarını giydiriyoruz, talep olması halinde işyerlerini giydiriyoruz. Satacağı tohuma göre kotaya göre prim sistemi getirdik. 200-500 ton arasında satış yapana iskonto sağlıyoruz'' diye konuştu.

Bunun yanı sıra Türkiye'de çiftçilerin sertifikalı tohum kullanımını artırmak, önemini anlatmak için çalışma başladıklarını ifade eden Bilden, bunun için bir televizyon reklamı hazırladıklarını söyledi. Reklamda sertifikalı tohum kullanımının yararlarının ''Hıdır Emmi'' karakteriyle oyuncu Hasan Kaçan tarafından diğer çiftçilere anlatıldığını anlatan Bilden, 23 kanalda yayınlanan reklam filminin yerel kanallarda da oynayacağını kaydetti.
 
Sertifikalı tohum kullanımını tanıtan ilanların da yarından itibaren 35 ilde billboardlarda yerini alacağını belirten Bilden, şöyle devam etti:

''Türkiye'de bizim dışımızda 500 tohum kuruluşu var. 500 tohum kuruluşu Türkiye'deki sertifikalı tohumun yaklaşık yüzde 50'sini, TİGEM ise tek başına yüzde 50'sini karşılıyor bundan dolayı aynı zamanda bu reklam kampanyamız özel tohumculuk yapan firmaların da işine geliyor çünkü sertifikalı tohumu tanıtıyoruz. Amacımız Türkiye'de sertifikalı tohum kullanımının çok iyi bir noktaya gelmesi. 2012 yılı için 850 bin ton sertifikalı hububat tohumuna ihtiyaç var. Biz özel sektörle birlikte bunun yaklaşık yarısını karşılamayı hedefliyoruz. 400-450 bin ton civarında bir üretimimiz olabileceğini düşünüyoruz ama bizim yine özel sektörle beraber hedefimiz bunun hepsini karşılayabilecek duruma gelmek. Tabii bu da taleple mümkündür. Sertifikalı tohumun önemini anlatırsak insanlar taleplerini artırırlar, çoğaltırlar. Bunun için yerel televizyonlara da önem verdik neredeyse tüm yerel televizyonlarda 10 gün reklam filmimiz dönecek.''

Yüzde 25 daha fazla verim

Normal tohumla kıyaslandığında sertifikalı tohumun direk çeşit olduğunu ve yüzde 99,8 safiyete sahip bulunduğunu anlatan Bilden, sertifikalı tohumda yabancı ot,kırık, çimlenme özelliğini yitirmiş dane olmadığını belirtti.

Geleneksel tohumda, kırık dane, yabancı ot bulunmasının ihtimal dahilinde olması nedeniyle çiftçinin yüzde 20 daha fazla tohum kullandığını ifade eden Bilden, ''Sertifikalı tohum kullanıldığında artı yüzde 25 verim alıyorsunuz yani artı yüzde 25 kazanıyorsunuz, bu da çiftçinin karlılığı açısından çok önemli bir etkendir. Biz de bunu Türk çiftçisine her aşamada anlatmak için reklam kampanyası başlattık'' diye konuştu.
 
Sertifikalı tohum kullanımı konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da önemli bir politika geliştirdiğine işaret eden Bilden, bu kapsamda, Bakanlığın sertifikalı tohum kullanan çiftçiye destek verdiğini hatırlattı.

Geçen yıl 380 bin ton civarında sertifikalı tohumun çiftçi tarafından kullanıldığını bildiren Bilden, Türkiye'de sertifikalı tohum kullanımının artırılmasını hedeflediklerini vurguladı.










kobiden.com

Ekleme Tarihi
29.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sertifikalı tohumla yüzde 25 verim artışı, gıda tarım
Link: Sertifikalı tohumla yüzde 25 verim artışı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız