Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Emtia fiyatları yükselişte

Geçtiğimiz hafta dünya emtia fiyatları sermaye piyasalarındaki gerilemelere rağmen genellikle yükselişler yaşadı. Baz metaller nikel, bakır ve çinko %3-6 aralığında artış kaydederken, altın %3,4 oranında arttı. 19 emtianın sepet endeksi, Thomson Jefferies/Reuters CRB hafta boyu binde 8 oranında yükseliş yaşarken Brent ham petrolü binde 1 haftalık gerilemeyle $113,59 varil fiyatından kapandı, WTI hafif ham petrol binde 1 haftalık artışla $96,15 varil fiyatından haftayı sonlandırdı. Bu sabah uzakdoğu piyasalarında ham petrol %1,0-1,3 fiyat artışıyla açıldı.


Tarımsal Danışmanlık Şirketi AgriPro tarafından hazırlanan 27 Ağustos tarihli emtia raporuna göre, geçtiğimiz hafta tarım emtialarına da genellikle yükseliş hâkimdi. Buğday, ABD ekim bölgelerinde gelen yağışlarla geriledi. 12 Eylül 2012 tarihinde yayınlanacak USDA aylık mahsul raporu öncesi ABD tarım bilgilendirme kuruluşu Pro Farmer, mid-west bölgesinde yaptığı 1 haftalık turun ardından mahsul tahminlerini açıkladı. Pro Farmer raporunda hem mısır hem de soya üretim tahmini USDA tahminlerinin gerisinde açıklanırken tarım çevrelerinde özellikle soya rakamının sağlamlığa işaret ettiği görüşü hakim oldu.

Chicago vadeli işlemler borsası CBOT’de geçtiğimiz hafta yakın kontratta soya fasulyesi ton başına 24,40 dolar fiyat artışı yaşarken soya yağı yine yakın kontratta tam 69dolar/ton arttı. Mısırın binde 5 gibi bir fiyat artışı yaşadığı geçen hafta buğday ise hafta boyu ton başına 2,50 dolar kadar geriledi.

Palm Yağı fiyatlarında bayram sonrası yükseliş yaşandı
 
Geçtiğimiz haftanın ilk 2 günü Ramazan Bayramı münasebetiyle kapalı olan palm yağı piyasaları Bayram sonrası artışlarla açıldı. Chicago soya yağındaki artış ve dünya yağlı tohum tedarikindeki sıkışlık ile Güneydoğu Asya’da yeni bir El Nino oluşumu endişeleri etkisindeki palm yağı fiyatları 3 günlük kısa haftada %4 gibi bir prim yaptı. BMD borsasında palm yağı Perşembe günü 3.100 ringgit seviyesiyle 17 Temmuz tarihinden bu yana en yüksek noktasına ulaşırken gözetim kuruluşu Intertek’in 1-20 Ağustos tarihleri arasında Malezya palm yağı ihracatının bir önceki aya göre %6 artış gösterdiğine dair raporu da fiyatları destekledi.

Haftanın son gününde (24 Ağustos) nakit piyasasında RBD Palm yağı haftalık 40dolar/ton fiyat artışıyla 980dolar/ton seviyesinde kote edilirken, RBD Palm Olein 990dolar/ton FOB Malezya limanları seviyesinden teklif edildi. Bu haftanın ilk gününde Kula Lumpur BMD borsasında benchmark Kasım ayı ham palm yağı kontratı Cuma akşamına göre yine 43 ringgit artışla 3.112 puan seviyesinde seyretti.

Geçtiğimiz hafta kanola kompleksi de Chicago soya yağı ve dünya yağlı tohum tedarikindeki sıkışıklık etkisinde yükselişler yaşadı. Kanada’da yerleşik yağlı tohum analist firması Agri-Food Canada, 2012-13 sezonunda sanayiciler ve ihracatçıların miktar bulmak için yarışacağını söylerken Avrupa biyodizel üretimindeki gerileme ve AB’nin bu sezon kolza yağında ihracatçı konumda olacağına dair beklentiler piyasayı bir nebze dengeledi.
 
Ayçiçek tohumundaki artış, ham yağ fiyatlarına yansımadı
 
Geçtiğimiz hafta boyu ayçiçek kompleksi de sağlamlaşırken ayçiçek tohumundaki fiyat artışı Karadeniz ham yağ fiyatlarına tam olarak yansımadı. Marmara limanları teslim Karadeniz menşeli ayçiçek tohumu fiyatları 20dolar/ton haftalık artışla 670-675dolar/ton seviyesine ulaşırken FOB Karadeniz limanları ham ayçiçek yağı yalnızca 20dolar/ton haftalık artışla geçen haftanın son günü 1.205dolar/ton FOB seviyesinde yer aldı. AgriPro analistleri, Karadeniz ham ayçiçek yağı fiyatlarının önümüzdeki günlerde, tohum fiyatlarına paralel, artış göstereceği görüşünde.

Geçtiğimiz hafta Trakya hasatı ise özellikle Gelibolu ve Kırklareli’de hızlandı. Trakya Birlik 24 Ağustos’ta ayçiçek avans alım fiyatını %40 yağ bazında 1.400 TL olarak açıkladı. Trakya Birlik açıklamasının ardından başta Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere sanayiciler 1.450 TL civarında fiyat telaffuz etmeye başladılar. AgriPro analistleri, şu anda ithal çekirdek maliyetinin %40 yağ bazında 1.470 TL fiyatına denk gelmesi nedeniyle hasattaki fiyat artışının yavaşlayacağı düşüncesinde. Geçtiğimiz hafta içinde ham ayçiçek yağında da hareketlilik vardı, 7-8.000 ton ham yağ 3.000 TL Trakya teslim fiyatından el değiştirirken raf tarafında da önde gelen sanayiciler Bayram’ın hemen sonrasında %3-4 fiyat artışı açıkladılar. Küspeler geçtiğimiz hafta da sağlamlığını artarak korurken 28 protein ayçiçek küspesi fiyatları da 600 TL civarına yükseldi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Emtia, fiyatları yükselişte
Link: Emtia fiyatları yükselişte




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız