Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çırçır fabrikalarına "denetçi" zorunluluğuna tepki geldi

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Pamukların Kontrolüne İlişkin Tebliğ' kapsamında çırçır fabrikalarında 'pamuk sorumlu denetçisi' istihdam etme zorunluluğu getirildi.


İZMİR - Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Pamukların Kontrolüne İlişkin Tebliğ kapsamında, çırçır fabrikalarında pamukların tasnifi ve kontrolünü pamuk sorumlu denetçisi yapacak. Çırçır fabrikalarında daha önceleri devlet tarafından maaşları ödenen eksperler yerine, pamuk sorumlu denetçileri istihdam edilecek. Kurslara katılarak pamuk sorumlu denetçi sertifikası alamayan fabrikalar, çırçıra açılamayacak. Sezonun açılmasına 1 ay kalan bu uygulama sektörde tepkilere yol açtı. Sektör temsilcilerinin bir kısmı geçiş süreci isterken bir kısmı da sorunlar yaşanacağına dikkat çekti.

İzmir Ticaret Borsası Pamuğun Çırçırlanması Meslek Komitesi Başkanı Şeref İyiuyarlar, pamuk sorumlu denetçisi uygulamasına sektörün henüz hazır olmadığını söyledi. 1 Ekim'de sezonun başlayacağını hatırlatan İyiuyarlar, sezonun sancılı başlayacağını savundu. İyiuyarlar, uygulamanın tam anlaşılamadığını, sonuçlarını da şimdiden göremediklerini ifade etti. Uygulamaya geçince ortaya nasıl sonuçlar çıkacağını bilemediklerini anlatan İyiuyarlar, "Sistem de durabilir. Ulusal Pamuk Konseyi kanalıyla bu işe bir açıklık getirmek istiyoruz. Meslek komitesinde de üyelerle bu konuda görüş alışverişinde bulunacağız. Sektörde bir sıkıntı yaratmaması adına bir geçiş süreci tanınmasını istiyoruz" dedi.

Sektör hazır değil

İyiuyarlar, firma olarak kendilerinin de bir çalışanlarını kursa gönderdiklerini ve pamuk sorumlu denetçi belgesi aldığını hatırlattı. Bu kişinin hasta olması ya da işten ayrılması halinde çok ciddi sıkıntılar yaşanacağına dikkat çeken İyiuyarlar, hiçbir bilgilendirme yapmadan böyle bir uygulamaya geçilmesini doğru bulmadıklarını, sektörün hazırlıklı olmadığını savundu. İyiuyarlar, sezonun başlamasına 1 ay kaldığını ancak yeni mahsulün sevincini yaşayamadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "İzmir Ticaret Borsası'nda yeterince alım satım yok. Piyasa çok durgun, iş yok. Keşmekeşlik içinde. Bu pamuğu kime satacağız."

"İyi ve aksayan yönler var"

İzmir Ticaret Borsası Pamuğun Çırçırlanması Meslek Komitesi Üyesi olan ve 31 yıldır bu sektörün içinde olan Ertuğrul Dalgar ise bu uygulamanın hem iyi hem de aksayan yönleri olduğunu dile getirdi. Daha önceden de bu işi yapabilecek yetenekte kişiler olduğunu, her çırçır fabrikasında pamuk ustası ve çırçır ustası bulunduğunu anlatan Dalgar, "Pamuk ustasının adı değişti, pamuk sorumlu denetçisi oldu. Benim de pamuk ustası sertifikam vardı, bu belge hatıra olarak kalacak. Kursa ben katıldım ve pamuk sorumlu denetçi sertifikası aldım. Bundan sonra devletin denetçisi yerine biz görev almış olacağız. Pamuk ticari mal. Malınızı iyi tasnif ederseniz, iyi denetlerseniz, iyi satarsınız. Ticarette dürüst çalışıyorsanız sorun yaşamazsınız. Bu uygulamanın iyi olacağı kanaatindeyim. Aksayan yönler ortaya çıkarsa zaman içinde hal olacaktır" diye konuştu.

Denetçi işverenin emrinde olacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Pamuk Çırçır Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Serkan Karhan da bu uygulamayla sorunlar yaşanacağına dikkat çekti. Pamuk sorumlu denetçisinin firmanın çalışanı olduğunu dolayısıyla firma sahibinin istediği doğrultusunda sınıflandırma yapacağını savunan Karhan, dolayısıyla sıkıntılar yaşanacağını ifade etti. Karhan, e-imza uygulamasının da zorunlu hale getirilmesi konusunda sadece bir firmayla anlaşma sağlandığını ve bunun para tuzağı olduğunu dile getirdi.



dunya.com

Ekleme Tarihi
31.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çırçır fabrikası, denetçi, pamuk, Pamukların Kontrolüne İlişkin Tebliğ, tarım, ziraat
Link: Çırçır fabrikalarına denetçi zorunluluğuna tepki geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız