Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İncir’in Sorunları Ve Yeni Mevzuat Uygulamaları Hakkında Konferans 

AYDIN (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, ‘2012 Kuru İncir Sezonunda İncir’in Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yeni Mevzuat Uygulamaları’ konferansı düzenlendi.


Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen konferans beklenen ilgiyi görmezken, konferansta üreticilerin ve tüccarların soruları da yetkililer tarafından cevaplandırıldı.

Konferansın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, düzenlenen bu konferansın her yıl sezon öncesi üreticiyi bilgilendirme ve karşılıklı görüş alışverişi toplantısı olduğunu belirtti.

Yapılan bilgilendirme toplantılarında üreticiler ile karşılaşılan sorunları görüşüp, İncir’in hak ettiği değeri, üreticinin emeğinin karşılığını alması için nelerin yapılması gerektiği anlatıldı. Hedeflerinin incir’i Türkiye ve Dünya pazarında daha da ileriye taşımak olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal “Aydın ilimizde çok kaliteli incirimiz var. Bu kalite’nin bozulmaması ve daha kaliteli ürünler yetişmesi için, yeni uygulamalar ve tedbirler alarak üzerimize düşeni yapıyoruz.

Dalında çok kaliteli meyve üretilmesi, tüketiciye ulaşmasında kaliteli olacağını ifade etmiyor. Ürün, bahçeden sofraya ulaşıncaya kaliteden ödün verilmezse hem üretici hem de aracı para kazanır bu da hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomik kazancının artması demektir” diye konuştu.

“FRANSA VE ALMANYA’DA DÜŞÜŞ JAPANYA VE RUSYA’DA YÜKSELİŞ VAR”

Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin de etkisi ile bazı ülkelere yapılan ihracat düşerken, bazı ülkelerde ise düşüş yaşandığını kaydeden İl Müdürü Köksal, “Fransa ve Almanya’ya yapılan kuru İncir İhracatında geçen yıl 16 -17 civarında düşüş yaşanırken, Japonya ve Rusya gibi ülkelere yapılan ihracatımızda artış var. Yaptığımız küçük hataları yapmayarak, Türkiye’nin 2023 yılı hedefine ulaşabiliriz. İncirciler olarak bu hataları düzeltmek bizim de görevimiz olmalıdır. Tohumdan tüketiciye varana kadar üretilen ürünün kalitesinin bozulmasında kendimizi de sorumlu tutuyoruz” ifadelerine yer verdi.

“BU ÜLKE İÇİN HEPİMİZ YAPTIĞIMIZ İŞİ DÜZGÜN YAPMALIYIZ”

Aydın İnciri’nin en kaliteli şekilde tüketiciye ulaştırıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, konuşmasının büyük bir bölümünde kaliteden söz etti. Köksal, “Bu Kaliteyi devam ettirmek çok önemli, üreticiler ve bizler elimizden geleni yapmalıyız. Üretilen ürünleri baştan sona denetimlerini yapıyoruz. Bazı üreticiler tehlikeli olan peroksit kullanıyor. Kanunda belirtilen şekilde cezalandırıyoruz. Verilen cezalar sadece ikna yönetimidir. Yapılması gereken her ne varsa biz sizin hizmetkarınız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Dalından toplanmış bir tane incirin bile heba edilmesi bizim içimizi acıtıyor” dedi.

Dünya’da İncir denince Türkiye, Türkiye’de incir denince Aydın, Aydın’da incir denince üreticilerin akla geldiğini belirten İl Müdürü Salih Köksal, ‘Eğitim, denetim üzerimize düşen ne gerekiyorsa yapacağız. Sizler de üzerinize düşeni en iyi şekilde yaparsanız, incir hak ettiği değeri, üreticiler de hak ettiği kazancı almış olur” diye konuştu.
İncir’in sorunları, kuru incir de aflatoksin oluşumu ve Hidrojen Peroksit kullanımı hakkında konuşma yapan Gıda ve Yem Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu, “Bu ürünlerin kullanılması kesinlikle yasaktır. Kullanıldığı tespit edilen ürünlerin imhası yapılır ve üreticiye para cezası kesiyoruz. Altını çizerek söylüyoruz her türlü yardıma açığız, üreticinin yanındayız” dedi.

Kuru incir işletmeleri ve depoları hakkında konuşma yapan Ziraat Mühendisi Ümmü Çelikbaş kuru incir önemine değinerek, “Allah’ın bir lütfu olan incirin üretiminde dünyadaki ihracatta Türkiye 1.sırada yer almaktadır. İncir’in en önemli sorunu Aflatoksindir. Bunun engellenmesi için, eğer aflatoksin oluşmamışsa depolama esnasında engellemek önemlidir. Yapacak olduğumuz denetimlerimizde bu konular ile ilgili üreticilerimize bilgilendirme çalışması yapacağız” dedi.

Kuru incir depoları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalara değinen Mühendis Ümmü Çelikbaş, Kuru incir depolarının ruhsat almadan önceki uygun olmayan depo koşullarının, yapılan çalışmalardan sonraki durumlarını fotoğraflarla slayt halinde sunum yaptı.

İncir’e zarar veren İncir kurdunun akşamları kelebekler vasıtasıyla geçtiğini belirten Ziraat Mühendisi Abdülkadir Sarıoğlu ise “Kuru incirlerin üzeri örtülerek önlem alınmalıdır. İhracatçıların ve üreticilerin, tüketiciye kaliteli ve bozulmadan ulaşması için bu konu önemlidir. Üreticilerin ekşilik böceği ile mücadele etmesi incir üretiminde önem taşımaktadır” dedi.

Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem sağlığı hakkındaki mevzuat hakkındaki bilgilendirme yapan Sağlık Personeli Ramazan Toptimur, Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerinde yapması gerekenler, İncir üretiminde çalıştırılması gereken personellerin nitelikleri ve 5996 sayılı kanundaki idari yaptırımları üreticilere anlattı.
Programın sonunda yetkililer üreticilerin sorularını cevapladı.

Ekleme Tarihi
01.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İncir, yeni mevzuat, konferans, kuru incir, tüccar, gıda, tarım, ziraat
Link: İncir’in Sorunları Ve Yeni Mevzuat Uygulamaları Hakkında Konferans




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız