Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Su Ürünlerinde Av Yasağının Sona Ermesi

Kastamonu'da, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla gece yarısından itibaren denize açılan balıkçılar, kıyıya boş teknelerle dönmenin burukluğunu yaşadı.


Kastamonu'nun sahil ilçeleri Bozkurt, Abana ve Çatalzeytin'de balıkçılar, su ürünlerinde av yasağı sona ermesine rağmen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği"nde yer alan "Gırgır" teknelerine getirilen av bölgeleri yasakları ve av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto etmek amacıyla denize açılmadı.

Gece yarısından sonra denize açılan küçük tekne sahipleri denize attıkları ağlardan umduğunu bulamadı. Bu nedenle büyük hayal kırıklığı yaşayan balıkçılar kıyıya boş teknelerle dönmenin burukluğunu yaşadı.

Bozkurt ilçesinde balıkçılık yapan Erdem Güldal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezondan çok Umutlu olduklarını, av yasağının sona ermesinin ardından küçük teknelerin denize açılarak "Vira Bismillah" dediklerini söyledi.

Sezonun açılmasıyla gece açılan balıkçıların attıkları ağları sabahın ilk ışıklarıyla denizden çektiklerini fakat ağlarının boş kaldığını belirten Güldal,

"Yeni av sezonundan çok umutluyuz. Bugün denizde poyraz olduğu için ağlardan balık çıkmadı' dedi.

İnebolu ilçesinde de su ürünlerinde av yasağının sona ermesi dolayısıyla tören düzenlendi. Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, kentin 170 kilometre kıyı uzunluğuna sahip olduğunu belirterek "İlimizde denizlerden bin 408 ton ve iç sulardan 170 ton olmak üzere yılda toplam bin 578 ton balık piyasaya arz edilmektedir. İlimizde bulunan 12 adet alabalık tesisinde ise yılda toplam 414 ton balık üretim kapasitesi bulunmaktadır" diye konuştu.

-Zonguldak'ta balıkçılar denize açılmadı-

Zonguldak'ta balıkçılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği"nde yer alan "gırgır" av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto etmek amacıyla denize açılmadı.

Zonguldak Merkez Balıkçı Çarşısı'nda, gırgır sahiplerinin balık avına çıkmaması nedeniyle tezgahlar boş kalırken, tezgah başında bekleyen balıkçıların da gazete okudukları görüldü.

Kentte balıkçılık yapan Mustafa Avcı (46), yeni çıkan yasalarla ilgili sıkıntılarının olduğunu, Türkiye genelinde alınan kararla gırgır sahiplerinin ava çıkmadığını ve bu nedenle balık tezgahlarının boş kaldığını söyledi.

Kendisinin de gırgır sahibi olduğunu anlatan Avcı, şöyle konuştu:

"Protestomuz 3 Eylül'e kadar devam edecek. 3 Eylül'de yetkililerle yapacağımız görüşmede istenilen netice çıkmazsa protestomuz devam edecek. Bu böyle devam ederse Türkiye'de kimse balık yiyemez. Hükümetten yardım bekliyoruz. İnşallah bu durumun ortası bulunabilir. Eğer bu şekil devam ederse balıkçılık sektörü çok büyük sıkıntılar çeker. Türkiye'de sadece 2-3 milyon insan bu sektörden ekmek yiyor. Bu az bir sayı değildir. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz." (AA)

Ekleme Tarihi
03.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Su Ürünleri, Av Yasağı, Sona Erdi, balıkçılık
Link: Su Ürünlerinde Av Yasağının Sona Ermesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız