Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Buğdayda Tohum Süresini Kısaltan Çalışma, buğday, tohum, tarım, ziraat, 

Buğdayda Tohum Süresini Kısaltan Çalışma

Eskişehir'de faaliyet gösteren Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ndeki Bioteknoloji Laboratuvarı'nda "Tüp bitki" adı verilen yöntem sayesinde kısa sürede tohum elde ediliyor.


Bioteknoloji Bölümü Başkanı Özcan Yorgancılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sistem üzerinde Avrupa ve Türkiye'de çalışmalar yapıldığını ancak ürün elde etmenin kolay olmadığını söyledi.

Yaklaşık 3-4 yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Yorgancılar, şöyle konuştu:

"İnsanlarda nasıl 'tüp Bebek' yöntemi uygulanıyorsa bu yönteme de 'tüp bitki' diyebiliriz. Çünkü yöntem aynı. Eğer tüm şartlar hazırlandığı takdirde 6 ay gibi bir sürede ürün elde edebiliyorsunuz. Burada önemli olan; ıslah süresinde 3-4 yıl gibi bir kazanç sağlanıyor. Hem zaman hem de maddi açıdan kazanç sağlıyoruz" dedi.

Yorgancılar, dayanıklı erkek tohumlardan melezleme yapıldığını belirterek, bitkileri özel tüpler içinde steril ortamlarda muhafaza ettiklerini kaydetti.

Çalışma için iyi bir altyapı ve nitelikli eleman ihtiyacı olduğunu dile getiren Yorgancılar, şöyle konuştu:

"Buradaki tek sıkıntı bir başaktan 3-4 dane elde ediliyor. Hızlıca bunları seralarda çoğaltmak gerekiyor. Ancak burada elde ettiğiniz hatlar yüzde 100 saftır. Arazide ise bu durum yüzde 97'dir. Yani nokta atışı gibi. İstediğiniz, belli özellikleri olan ürünü melezleyerek bu sayede saf bitki elde ediyorsunuz. Tabi bunlar çok kolay olmuyor. Gelişmiş seraların, iklim odalarınızın olması gerekir. Bu konuda Macaristan çok önde. Onlar işi ticarileştirmiş durumda."

-"Tüm bitkilerde yaygınlaşması ekonomiye büyük katkı sağlar"-

Yorgancılar, buğday dışında sebze ve baklagillerde de aynı yöntemi uygulamayı düşündüklerini ifade ederek, "Şu anda buğdayda sistemimizi oturttuk. Bu, çok güzel bir şey. Çocuklarınız gibi artık. Her gece gelip ilgileniyoruz. Suyunu, nemini bir gün bıraksak ya da bir elektrik kesintisi olsa hepsi ölür. Ameliyathaneye girer gibi çalışıyoruz" diye konuştu.

Çalışmanın hassas olduğunu ve ciddi emek istediğini anlatan Yorgancılar,

"Bu sistemin tüm bitkilerde yaygınlaşması ekonomisine büyük yarar sağlayacak. Düşünün, şu anda 25-30 hat geliştirdik. Bunu ilerletir 10 bin tane üretip tanesini bin liradan satarsanız ciddi bir kazanç söz konusudur" diye konuştu.(AA)

Ekleme Tarihi
03.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Buğdayda Tohum Süresini Kısaltan Çalışma, buğday, tohum, tarım, ziraat,
Link: Buğdayda Tohum Süresini Kısaltan Çalışma




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız