Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

2012 YILI MISIR TABAN ALIM FİYATI

İZMİR (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in geçen günlerde açıkladığı mısır taban alım fiyatı tepkilere neden oldu. Bakan Eker'in, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırın tonunu 595 liradan almaya hazır olduklarını açıklamasına tepki gösteren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, mısır üreticilerinin mağdur edildiği gerekçesiyle konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
 
MHP’li Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.Önergesine ilişkin yaptığı açıklamada, hükümetin tarım politikalarını eleştiren Tanrıkulu, “Ödemiş’te patates üreticilerimizin mağduriyetinden sonra, İzmirli mısır üreticimizde mağdur edildi.Çiftçimizin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor” dedi.

Tanrıkulu, tüm dünyada mısır fiyatlarının arttığını, Türkiye’de ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 2012 mısır taban fiyatlarının mısır üreticilerinin maliyetini dahi karşılayamaz seviyede olduğunu ve belirlenen rakamın enflasyonun altında kaldığını savundu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ‘Üretici fiyatları Ağustos 2012’ tarım sektörü endeksine değinen Tanrıkulu, şunları söyledi: "bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,43 artış gerçekleşmiştir. Oysa bakanlığın açıkladığı rakam; -destek rakamıyla beraber- mevcut enflasyonun da altında kalarak, ancak yüzde 10 civarlarında olmuştur. Diğer yandan açıklanan 59.5 krş/kg olarak açıklanan fiyat brüt rakam olup, stopaj ve vergi kesintilerinden sonra üreticimizin eline ancak net 58.3 kuruş geçecektir. Bu rakam da, günümüzde bir kilogram mısırın yetiştirme maliyeti olan 54-59 kuruş arasında değişen maliyetleri karşılamayacaktır. Bugün zaten zor durumda olan çiftçimiz, yetiştirdikleri mısırdan kendilerine bir sonraki ürünlerini ekebilmeleri ve geçimleri için gerekli kârı sağlayamayacak, kapılarına dayanan banka borçları ile boğuşmaya devam edecektir.”

Uygulanan başarısız tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle Türkiye'nin tarihinde ilk kez saman ithalatı gerçekleştirecek olmasını da eleştiren Tanrıkulu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bu mısır fiyatıyla ülkemizden ucuz toplanan mısırlar, ABD ve Avrupa piyasalarına yüksek fiyattan ithal edilebilecek ve kaybeden yine çiftçimiz olacaktır.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı fiyat açıklaması sırasında hem bir itirafta bulunmuş, hem de kamuoyunu mısır üretimi miktarında yanıltmaya çalışmıştır. Bakan ‘Özellikle 2005'ten bu yana, aldıkları tedbir ve uygulamalar sonucunda mısır üretiminin 2,2 milyon tondan 4,8 milyon tona çıktığını’ ifade etse de, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) istatistiklerine göre 2005 ve 2011 yılı mısır üretimi 4,2 milyon ton olarak görülmektedir.”

Tanrıkulu, önergesinde Bakan Eker’e şu soruları yöneltti: "Her ne kadar fiyat açıklamanız sırasında ‘Özellikle 2005'ten bu yana aldığınız tedbir ve uygulamalarınız sonucunda mısır üretiminin 2,2 milyon tondan 4,8 milyon tona çıktığını’ ifade etseniz de, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) istatistiklerine göre, 2005 ve 2011 yılı mısır üretimi 4,2 milyon ton olarak görülmektedir. Ülkemizde 2002 yılından bu yana yıllar itibariyle mısır üretimi ne kadardır?Açıklamanıza göre; 2005 yılından önce mısır ve çeltik üreticimize yönelik, onların durumlarını iyileştirecek tedbirler neden geliştirilmemiş, bu üreticilerimiz yalnız bırakılmıştır? 2005 öncesi çeltik ve mısır üreticimize yönelik hangi uygulamalar gerçekleştirilmiştir?, Kalemler bazında 1 dönüm alana mısır ekim, yetiştirme ve hasat maliyet tablosu nedir?, Tüm dünyada mısır fiyatları artarken ve fiyat açıklamanız öncesinde dünya piyasaları ile orantılı giden mısır fiyatlarının, fiyat açıklamanız sonrası düşmesi üreticimizi mağdur etmeyecek midir?, Ülkemizden dünya piyasalarına mısır ithal eden firmalar hangileridir? 1 ton mısırın ülkemizden gümrük çıkış fiyatı nedir?, Mısır yetiştiriciliğinde kullanılan gübre, mazot ve ilaçların fiyatları 2011 ve 2012 yılları kapsamında aylar itibariyle rakamları nelerdir? Artış bir önceki yıla göre hangi orandadır?, Mısır üreticimizin maliyetini dahi karşılamayan 2012 yılı taban fiyatı yüzünden mağdur olan çiftçimizin, bu mağduriyetini gidermek için hangi uygulamalar devreye sokulacaktır?, Mısır üreten çiftçilerimizin borçları ertelenecek midir?"

Ekleme Tarihi
04.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 2012 Yılı Mısır Taban Alım Fiyatı, mısır, tarım, tmo
Link: 2012 Yılı Mısır Taban Alım Fiyatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız