Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BAKAN EKER’DEN DİBEK’E YANIT

KIRKLARELİ (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kırklareli Milletvekili Turgüut Dibek’in flamura cinsi buğdayın fiyatı 66.5 kuruş iken. yarı sert buğday sınıfında kalan pehlivan cinsi buğday 63,5 kuruş olarak belirlenmesini öne sürerek çiftçilerin mağdur edildiğini belirttiği soru önergesine cevap verdi.


Eker, hububat ekim dönemi öncesi Bakanlığın ilgili birimleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları, ilgili sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve ticaret borsası temsilcileri, o yıl üretim izni almış ya da tescil edilmiş buğday çeşitlerini fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerine göre değerlendirerek Türkiye'de üretimi yapılan buğday çeşitlerinin TMO alım baremlerinde hangi grupta yer alması gerektiği hususuyla ilgili çalışmalar yaptığını ifade ederek, “Bu çalışmalar sonucunda ‘TMO buğday alım baremleri’ oluşturulmaktadır” dedi.
 
2013 yılına yönelik olarak ekim dönemi öncesinde geniş kapsamlı bir toplantı yapılarak baremde yer alan mevcut çeşitler ile baremde bulunmayan ancak üretim izni alınmış ve tescil edilmiş yeni çeşitlerin kalite durumları tekrar değerlendirileceğini ifade eden Eker, ekim dönemi öncesi üreticilere duyurulacağını söyledi.

Dibek, Bakan Eker’e verdiği önergede “Trakya bölgemizde en çok flamura cinsi buğday üretilmektedir. Flamuradan sonra üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 30'u pehlivan cinsi buğdaydır. Flamura ile pehlivanın cinsi buğdayların kalitesi ve değerleri neredeyse aynıdır. Buna rağmen yarı sert buğday sınıfında olan birçok buğday sert sınıfına alındığı halde pehlivan cinsi buğday alınmamıştır. Bu nedenle sert buğday sınıfında yer alan flamura cinsi buğdayın fiyatı 66.5 kuruş iken. yarı sert buğday sınıfında kalan pehlivan cinsi buğday 63,5 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu da buğday üreticisi çiftçilerimizin yaklaşık yüzde 30'unun mağdur olmasına neden olmaktadır” açıklamasında bulunarak şu soruları sormuştu: “Yarı sert buğday sınıfında olan birçok buğday sert sınıfına alınmıştır. Buna rağmen. Flamura ile değeri ve kalitesi neredeyse aynı olan pehlivan cinsi buğday neden sert buğday sınıfına alınmamıştır?, Kalitesi ve değerleri sert buğday cinsine uyan pehlivan cinsi buğdayın da sert buğday sınıfına alınması için bir çalışma yapmakta mısınız? Aradaki 3 kuruşluk farkın giderilmesi için bir çalışma yapmayı düşünmekte misiniz? Trakya köylüsünün mağduriyeti giderilecek midir?

Ekleme Tarihi
04.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: mehdi Eker, Dibek, buğday, gıda, tarım, hayvancılık, ziraat,
Link: Bakan Eker’den Dibek’e Yanıt




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız